BCHR: Zahtev Ustavnom sudu da ispita delove uredbe o merama u vanrednom stanju

Vesti 31. mar 202015:55 > 16:02
N1

Beogradski centar za ljudska prava podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti dva člana Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, kao i Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, osporenim članovima (2. i 3) Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja Vlada Srbije nije propisala konkretne mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava, već je ovlastila Ministarstvo unutrašnjih poslova da, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, to samo učini svojom odlukom.

Prema mišljenju Centra, naredba o ograničenju i zabrani kretanja lica koju je donelo Ministarstvo unutrasnjih polova uz saglasnost Ministarstva zdravlja nije u skladu sa Ustavom.

„Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom stanju propisuje skupština većinom glasova poslanika, a ukoliko skupština nije u mogućnosti da se sastane te mere može propisati Vlada, Uredbom uz supotpis predsednika Republike. U tom slučaju, Vlada je dužna da Uredbu o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu skupštini u roku od 48 sati od donošenja, odnosno čim skupština bude bila u mogućnosti da se sastane“, dodao je taj centar.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.