Poverenica i ministarka osudile uvredljive komentare o Dariji Kisić Tepavčević

Vesti 31. mar. 202015:20 > 15:24
Podeli:
Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da pojava uvredljivih komentara na društvenim mrežama o fizičkom izgledu zamenice direktora Instituta "Batut" Darije Kisić Tepavčević, koja obaveštava javnost o epidemiji koronavirusa, predstavlja oblik diskriminacije.

Poverenica je u saopštenju ocenila da takvi komentari „učvršćuju seksističke stereotipe da žene na funkcijama ne mogu da imaju profesionalne kompetencije već su te pozicije rezultat njihovog izgleda“.

„To je još jedan od brojnih primera u kojima se žena omalovažava i vređa zbog fizičkog izgleda, bez obzira na znanje, stručnost i sposobnosti koje ima“, navela je poverenica, a preneo njen kabinet.

Dodala je da ne postoji poseban kodeks pravila odevanja osoba koje se obraćaju javnosti u vanrednom stanju, navodeći da je to stvar ličnog izbora svakog pojedinca.

Mihajlović: Nedopustivi mizogini napadi na Kisić Tepavčević

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je napade i uvrede koji danima kruže u javnosti i na društvenim mrežama na račun članice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Darije Kisić Tepavčević, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je istakla da su krajnje su nedopustivi i za svaku osudu svakodnevni izlivi seksističkih i mizoginih napada na doktorku Kisić, jer „u danima kada se borimo da sačuvamo život svakog građanina baviti se time šta je ko obukao i kako govori je neumesno“.

Ona je ukazala da je Kisić Tepavčević profesionalac, žena sa ozbiljnim međunarodnim referencama i iskustvom koje je značajno u situaciji u kojoj se nalazimo.