Još dva slučaja zaraze na severu Kosova, čekaju se uzorci od prošle nedelje

Vesti 31. mar. 202011:29 > 14:45
Podeli:
Izvor: N1

Na severu Kosova u srpskim sredinama registrovana su još dva slučaja zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj porastao na pet. Ranije danas je koronavirus potvrđen kod jednog zatvorskog radnika u Kosovskoj Mitrovici, čiji uzorak je testiran u Prištini. Kasnije je potvrđeno prisustvo virusa i kod pacijenta iz Kosovske Mitrovice, čiji rezultat je stigao sa Torlaka, potvrdio je za Kossev epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.

Antonijević je za Kossev rekao da se sa Torlaka čekaju rezultati za još devet uzoraka – tri uzorka koji su poslati u subotu i šest koji su poslati u ponedeljak.

KoSSev je ranije objavio da je koronavirus registrovan kod muškarca čiji je uzorak slat u Prištinu, pošto je zatvorksa ustanova u kojoj radi u kosovskom sistemu.

On se dobro oseća, a lekarima se javio nakon što je bio gost na događaju za koji se sumnja da je na njemu došlo do zaraze jednog od prethodnih slučaja, te nakon što je imao simptome grupa praćene temperaturom. Trenutno se nalazi na odeljenju mitrovičkog Kliničkog centra.

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić potvrdio je da će radnik pritvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici, kod koga je konstatovan COVID-19, biti transportovan u Klinički centar u Niš.

Još sedam uzoraka zaposlenih u zatvoru poslato je na analizu u Prištinu, a rezultati se očekuju do kraja dana, saopštio je Spirić. 

On je potvrdio da će tokom dana u Kosovsku Mitrovicu stići tim epidemiologa iz centralne Srbije i da će tek nakon rada sa njima, biti utvrđen detaljan plan organizacije bolnice i pratećih smeštajnih kapaciteta za (eventualni) prijem novozaraženih, odnosno način na koji će se oni lečiti.

„Trenutna situacija je zabrinjavajuća“, kazao je Spirić i apelovao na sve građane Kosovske Mitrovice da se odgovorno ponašaju i poštuju mere zaštite stanovništva.

Poseban apel uputio je onima koji su bili u kontaktu sa osobama pozitivnim na koronavirus.

„Bitno je da se svi koji su bili u kontaktu sa ljudima, kod kojih je potvrđen COVID-19, što pre jave epidemiolozima. Mole se svi, koji su imali bilo kakve kontakte sa ljudima koji su bili na svadbi 14. marta, da se jave epidemiologu ukoliko imaju bilo kakve simptome“, istakao je Spirć.

Do sada su u srpskim sredninama na Kosovu i Metohijii zabeležena tri slučaja koronavirusa. Prvi slučaj u većinski srpskim sredinama na Kosovu zabeležen je prošlog petka u jednom selu u blizini Gračanice. U pitanju je 62-godišnja žena koja je takođe smeštena u KC Niš.

Na Severu Kosova u nedelju zabeležena su prva dva slučaja koronavirusa i one se sada nalaze u KBC Niš nakon što su prethodno bile na lečenju u KBC Kosovska Mitrovica. U pitanju je 43-godišnji pacijent koji je bio smešten na infektivnom odeljenju, iz Kosovske Mitrovice, a drugi je 48-godišnjak iz opštine Leposavić.

Sa druge strane, uzorci šest osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, od kojih su tri prisustvovale masovnom događaju održanom u opštini Zvečan gde se, kako se sumnja, prethodno zarazila osoba sa Severa Kosova, poslati su u ponedeljak iz mitrovičkog KBC-a za Torlak, dok se rezultati za četiri osobe testirane prošle nedelje još nisu stigli, potvrdio je za KoSSev epidemiolog Aleksandar Antonijević.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.