Gajović: Mediji u vanrednom stanju rade korektno

Vesti 31. mar. 202011:15 > 11:19
Podeli:
Izvor: N1

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović ocenio je da mediji u Srbiji u vreme vanrednog stanja rade korektno i dodao da je ubeđen da to može i bolje.

„Iskakanja pojedinih medija nisu alarmantna, ali se to više odnosi na kršenje etičkih pravila a ne Zakona o javnom informisanju i medijima“, rekao je Gajović za list Danas.

Upitan da li to znači da ministarstvo smatra da nema potrebe da preduzima neke mere za smanjenje širenja lažnih vesti i panike, Gajović je rekao da lažne vesti nisu problem samo u Srbiji, već i u celom svetu.

POVEZANE VESTI

„Lažne vesti su podjednako opasne kao ispaljeni metak u čoveka. I baš zato im se moramo suprotstaviti svim silama, merama i bez pardona. Iz istih razloga neprekidno apelujemo na medijske radnike da obazrivo i sa dužnom pažnjom prenose informacije, posebno za vreme vanrednog stanja, kada su građani zbunjeni i nesigurni“, rekao je on.

Dodao je da će ministarstvo u svakoj situaciji u kojoj se ne poštuje zakon reagovati i podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Gajović je kazao da smatra da mediji u Srbiji neće preživeti bez pomoći države, iako ima i suprotnih mišljenja.

„Iz tog razloga će rad ministarstva na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja biti nastavljen odmah posle završetka vanrednog stanja i sprovedenih mera koje je propisala Vlada“, rekao je on.