U Valjevu 56 medicinara izolovano, građani lagali o kontaktima sa zaraženima

Vesti 30. mar. 202020:44 > 20:50
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

U Valjevu je izolovano oko 500 građana, a od tog broja 56 su zdravstveni radnici. Direktorka lokalnog Doma zdravlja apelovala je na građane da ne lažu doktore o tome da li su imali kontakte sa zaraženim osobama, jer su zbog toga medicinari morali u izolaciju.

POVEZANE VESTI

Podsetio, episkop valjevske eparhije Srpske pravoslavne crkve Milutin, preminuo je u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu, gde se lečio od koronavirusa.

Reporterka N1 Milena Kuzmanović kaže da poslednjih dana stoji isti broj na sajtu Ministarstva zdravlja – 50 registrovanih u Valjevu. To je zato, kaže, jer se u ovom gradu već četiri, pet dana ne vrši uzorkovanje, jer laboratorija Zavoda za javno zdravlje u tom mestu ne radi i taj posao treba da preuzmu službe Doma zdravlja u Valjevu.

Dodaje da je ovih dana vršena i obuka medicinskih tehničara, i da u Valjevu borave ekipe Instituta Batut. Kako je najavljeno, prenosi, tokom ove nedelje, do kraja, će početi da se vrši uzimanje uzoraka.

Poslednjih dana pet do sedam Valjevaca je transportovano u Beograd, a posebno je teška situacija bila prošlog vikenda kada je od subote u podne, do nedelje ujutro 13 građana Valjeva transportovano za Beograd zbog simptoma koji mogu ukazivati na zaraženost koronavirusom.

Oko 500 Valjevaca je u izolaciji, od toga veliki broj zdravstvenih radnika, prenosi reporterka N1.

Na lokalnoj televiziji je dr Branka Antić, direktorka DZ Valjevo, rekla da je 56 njenih zaposlenih izolovano, da su dva lekara pozitivna i da su tri ekipe Hitne službe van stroja.

Rekla je i da zdravstveni radnici čine sve, apelujući na građane da budu disciplinovani – i da ne lažu medicinare.

„Sve koji su pod sumnjom šaljemo u Beograd, bez obzira u kakvom su stanju, tamo dobijaju adekvatnu terapiju… Apelujemo da ne čekaju. Zamolila bih naše sugrađane da nas ne lažu. Naša ekipa Hitne pomoći već ima tri ekipe u izolaciji, a tri su već moguće u izolaciji zbog toga što su nas pacijenti slagali. Mi smo imali poziv – kao epinapad – ljudi su otišli bez opreme, i oni su bili u kontaktu ko je već imao i bio u konaktu sa nekim ko je pozitivan. I nama ekipa mora u izolaciji. I danas smo pričali, načelnik Hitne službe i ja, da idu u opremi na svaki poziv“, rekla je Antić.

Što se tiče mera, iz SUP-a Valjevo je stiglo obaveštenje da neće više davati dozvole građanima starijim od 65 godina, a koji su to tražili jer moraju da brinu o najbližim srodnicima.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.