Kosovu za borbu protiv Covida-19 pet miliona evra od EU i milion dolara od SAD

Vesti 30. mar 202020:02 > 20:05
REUTERS/Laura Hasani

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisala je ugovor vredan pet miliona evra sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) za hitne potrebe Kosova u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

Ovaj ugovor obuhvata snabdevanje specijalizovanom laboratorijskom opremom i predmetima za zaštitu i tretman COVID-19, za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini.

Paket sadrži i respiratore, pumpe za infuziju i pumpe za infuziju sa špricom, ambulantna vozila, oksimetre za merenje pulsa na prstu i oksimetre za puls, monitore za pacijente, defibrilatore, elektrokardiografe i bolničke krevete.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, ova će se oprema nabaviti preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Događaju su putem video linka prisustvovali premijer u ostavci Aljbin Kurti i ministar zdravlja Arben Vitia.

Donacija Sjedinjenih Država

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet saopštio je večeras da SAD doniraju Kosovu 1,1 milion dolara kao operativnu podršku za borbu protiv koronavirusa.

„Vlada Kosova dobija 1,1 milion dolara od SAD u cilju pružanja operativne podrške i povećanja sposobnosti kosovskog odgovora da zaustavi dalje prenošenje i ublaži uticaj korona virusa. Zajedno možemo“, napisao je Kosnet na Tviteru.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.