V.d. ministra policije Kosova podneo krivičnu prijavu protiv Tačija

Vesti 30. mar. 202018:43 > 18:50
Podeli:
Izvor: N1

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog postojanja osnovane sumnje za izvršenje krivičnog dela "poziva na otpor". Prijava se odnosi na izjavu predsednika Kosova od 23. marta ove godine na konferenciji za medije, posle donošenja odluka o ograničenju kretanja u određenim vremenskim periodima od strane Vlade Kosova.

POVEZANE VESTI

Tog dana, Tači je izjavio da „građani nisu dužni da poštuju neustavne odluke i niko ih ne može kazniti zbog toga“, kao i da „ni kosovska policija ni bezbednosni organi ne bi trebalo da sprovode ovu neustavnu odluku vlade, jer time i sami čine krivično delo“.

U saopštenju MUP se podvlači da u 30 ovlašćenja koja ima predsednik Kosova ni u jednom od njih mu se ne daje za pravo da ocenjuje zakonitost i ustavnost odluka Vlade Kosova.

„Predsednik svojim izjavama i pozivima na nepoštovanje odluke Vlade 23. marta 2020. godine, osim što je izazvao nesigurnost kod građana, takođe je mogao da utiče da ovim pozivima izazove haos na ulicama i „doprinese“ širenju virusa COVID-19, kao rezultat nepoštovanja ove odluke Vlade od strane građana, kako je preporučio predsednik“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je, s obzirom na posvećenost poštovanju pravosudnog sistema i stvaranju države u kojoj su sistemi zaista odvojeni, Svečlja podneo krivičnu prijavu protiv predsednika, pod osnovanom sumnjom da je izvršio krivično delo „poziv za otpor“, predviđeno članom 403 Krivičnog zakonika Republike Kosovo.

Istovremeno, kako je saopšteno, Svečlja se susreo sa Državnim tužiocem Aleksandre Ljumezijem i razgovarao o situaciji nastaloj nakon širenja globalnog virusa, kao i o merama i angažovanjima koja se sprovode od strane institucija Kosova, u sprečavanju širenja ovog virusa.

Ovom prilikom, Svečlja je zatražio saradnju pravosudnih organa odnosno tužilaštva u kontekstu preduzimanja zakonskih postupaka za sve prekršioce mera i ograničenja preduzetih do sada od strane Vlade Kosova, koje su u korist svih građana i doprinose u sprečavanju daljeg širenja virusa Covid 19.

Sa druge strane, Lumezi je uveravao ministra da će državno tužilaštvo biti na raspolaganju i da će blisko sarađivati sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i javne uprave, ali i sa građanima kako bi se ova teška situacija prevazišla što je lakše moguće.

Ljumezi je istakao da je neophodno da se poštuju odluke i uputstva preduzeta od strane Vlade Kosova, odluke koje se odnose na očuvanje javnog zdravlja i koje su za korist građana, kaže se u saopštenju.