Tomanović: Suđenja putem "Skajpa" protivna zakonu i Ustavu

Vesti 30. mar 202016:49 > 16:52
N1

Izvršna vlast ukida pravo na pravično suđenje kada zahteva od sudija uvođenje “Skajpa” kao formu učešća okrivljenog u krivičnom postupku, kada vodi kampanju obaveznog pritvaranja građana i kada obećava maksimalno kažnjavanje tokom vanrednog stanja, upozorila je u saopštenju Advokatska kancelarija "Tomanović".

Odbrana putem „Skajpa“, kako se ističe u saopštenju, Zakonom i Ustavom nije dozvoljena, niti je dozvoljeno da izvršna vlast obećava pritvor i maksimalne kazne, kao što je nedopustivo da pravosuđe postane administracija izvršne vlasti.

POVEZANE VESTI

„Pravo na pravično suđenje se ne može ukinuti ni u vanrednom stanju. To je univerzalno ljudsko pravo garantovano međunarodnim i domaćim dokumentima koje u sebi uključuje garantovanje prava na pristup sudu, pravedno i pravično postupanje, optimalno korišćenje procesnih sredstava, jednak tretman strana u postupku, pravilno izvođenje dokaza i postupanje od strane suda sa punim uvažavanjem prava pojedinca ali sa težištem na pravu na odbranu“, podseća Advokatska kancelarija „Tomanović“.

Vanredno stanje, kako se dodaoje, ne sme da znači standard života u kojem dominira obespravljeni građanin i pravna i faktička neograničenost izvršne vlasti. Svaki pojedinac i njegov slučaj obespravljenosti je važan jer ako zaštita ličnih sloboda i prava nije svrha postojanja vlasti onda su razoreni preduslovi svake slobode, ističe se u saopštenju i dodaje se da se ne sme simulirati postojanje prava koja su zapravo oduzeta.

Advokati moraju da podsete sudije da su oni zakletvu položili Ustavu i Zakonu, a ne ministrima, predsedniku Vlade i predsedniku države, poručuje se u saopštenju Advokatske kancelarije „Tomanović“.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.