Kisić Tepavčević: Imali smo kašnjenja sa rezultatima, očekujemo da se to smanji

Vesti 30. mar. 202016:11 > 16:12
Podeli:
Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVI"

Na pitanje novinara N1 koje brojeve saopštavaju, s obzirom na to da kasne rezultati testiranja, epidemiolog Predrag Kon kaže da saopštavaju brojeve na osnovu rezultata koji su izdati, odnosno koji su gotovi. Zbog većeg kapaciteta testiranja sada smo imali izvesnog kašnjenja u dobijanju rezultata, u narednom vremenskom periodu, mobilizacijom svih laboratorija koje mogu da rade, očekujemo da se to smanji, navela je zamenica direktorke Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

POVEZANE VESTI

 Kon je rekao da se uključuje sve više i više laboratorija u proces, ali da je neophodno da se uradi njihovo validiranje da bi mogle da rade, što, kako kaže, traži neko vreme.

Na pitanje da li su testovi pouzdani, s obzirom na to da su neke testove vratile pojedine zemlje (Španija, Holandija), zamenica direktorke Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da se ne dobija ništa „za šta ne znamo i što nismo tražili“.

„Što se tiče testova, samo bih rekla, da se ne pomisli da su to testovi koje mi dobijemo i nemamo kontrolu šta ćemo da dobijemo, naručuje se i gleda u odnosu na aparate koje imamo, uz stručnu podršku virusologa koji tačno određuje šta možemo da radimo. Dakle, ne dobijemo ništa što ne znamo i što nismo tražili da dobijemo. Što se tiče brzih testova, odlučili smo se za ovu varijantu testova, primarno da koristimo sa PCR mašinama, zato što imaju veću validnost… Zbog tog većeg kapaciteta testiranja sada smo imali izvesnog kašnjenja u dobijanju rezultata, u narednom vremenskom periodu, mobilizacijom svih laboratorija koje mogu da rade, očekujemo da se to smanji na meru koja zahteva lako testiranje“, navela je.

Na pitanje novinara šta podrazumeva dvostruki negativan test, dr Kon je odgovorio da se on radi u najmanjem razmaku od 24 sata, do 48 sati.

U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 785 potvrđenih slučajeva COVID 19, što je 44 više nego u nedelju. Preminule su još tri osobe, ukupno 16.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.