Samoopredeljenje ne podržava izjavu gradonačelnika Kosovske Mitrovice o izborima

Vesti 30. mar. 202016:02 > 16:10
Podeli:
Izvor: N1

Vladajući kosovski Pokret Samoopredeljenje saopštio je da izjava gradonačelnika Kosovske Mitrovice, koji je i član tog pokreta, Agima Bahtiria o obaveznom održavanju izbora "ili će biti oružanog sukoba", nije stav tog pokreta.

Bahtiri je u ponedeljak za RTV Dukađini rekao da će, ako se nova vlada formira bez izbora, nastupiti „bratoubilaštvo“ i pozvao predsednika Kosova Hašima Tačija na oprez i raspisivanje izbora. Iz Samoopredeljenja je saopšteno da Kosovu „ne treba sukob“.

Portparol Samoopredeljenja Arlind Manđuka rekao je za prištinski agenciju telegraf.com da će posle pandemije koronavirusa izaći na izbore u skladu s Ustavom.

„Sada se u potpunosti bavimo pandemijom koronavirusa i čim taj virus ode i vratimo se u normalnost, u skladu s Ustavom idemo na nove izbore, kao što smo naveli pre nekoliko dana. Ne treba nam nikakav sukob, zajedno sa građanima ćemo zajedničkom disciplinom prevazići pandemiju i svaki drugi problem“, rekao je Manđuka.

Predsednik Hašim Tači je najavio da će ove sedmice obaviti konsultacije sa svim parlamentarnim strankama kako bi dobio sugestije i savete kojim puten da se ide posle prošlondeljnog pada Vlade.

Tužilaštvo pokrenulo istragu

Osnovno tužilaštvo u Južnoj Mitrovici pokrenulo je istragu i ispitivalo gradonačelnika te opštine Agima Bahtirija zbog njegove izjave da „ako ne bude izbora onda se može očekivati bratoubilaštvo“.

„Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je počelo istragu protiv Agima Bahtirija, pošto se sumnjiči da je u direktnoj izjavi jednoj kosovskoj televiziji izjavio da ‘predsednik treba da zakaže izbore, inače u suprotnom može biti bratoubilaštva’, čime se sumnja da je izvršio krivično delo ‘podsticaja podele i netrpeljivosti’ iz člana 141. Krivičnog zakona Kosova“, navodi se u saopštenju Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Posle davanje izjave, predmet protiv Bahtirija se vodi po redovnoj proceduri.

Bahtiri je na svom nalogu na Fejsbuku zatražio izvinjenje za izjavu koja mu je, kako je rekao, izvučena iz konteksta.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.