Šoštarić: Kvalitet vazduha varira, iskoristiti ovaj dan za provetravanje

Vesti 30. mar. 202010:16 > 10:33
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekao je u Novom danu da je poslednjih 10 dana kvalitet vazduha u Beogradu varirao, kao i da postoji više razloga za to. Rekao je da će se i dalje pratiti stanje i pozvao sve da se informišu na sajtu Beoeko, gde su navedene i zdravstvene preporuke ponašanja. "Treba iskoristiti ovaj dan, ne možemo reći za šetnju, ali svakako za provetravanje stanova. Treba iskoristiti svež vazduh koji nam je na raspolaganju, da se pripremimo za sledeće dane koje ćemo provesti u domovima", rekao je on.

Kvalitet vazduha u Beogradu je od jutros prema sajtu AirVisual „nezdrav za osetljive grupe“, dok ga Beoeko ocenjuje kao „dobar“.

Šoštarić kaže za N1 da se kvalitet vazduha intenzivno prati na celoj teritoriji Beograda.

POVEZANE VESTI

„To se nije smanjilo uvođenjem mera, radi se punom parom. Poslednjih 10 dana kvalitet vazduha je varirao, postoji više razloga za to. U analizi je osetno primetno da su oksidi azota smanjeni, jer je saobraćaj u velikoj meri redukovan. S druge, strane, na snazi je zabrana kretanja, stariji od 65 godina provode ceo dan kod kuće, imali smo zimu, sneg, intenzivirale su se aktivnosti po pitanju individualnih ložišta, elektrane su grejale 24h…“, kaže on.

Objašnjava da smo u noći između četvrtka i petka imali jedan fenomen.

„Prodor vazdušne mase sa istoka, koji nam je doneo čestice peska iz pustine Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera“, kaže on.

Kako je rekao, postoje prirodni i antropogeni izvori zagađenja.

„Četvrtak na petak je bilo prirodnog porekla. Tu spadaju još i šumski požari, vulkanske erupcije…“, objasnio je.

Rekao je da će se i dalje pratiti stanje i pozvao sve da se informišu na sajtu Beoeko, gde su navedene i zdravstvene preporuke ponašanja.

„Treba iskoristiti ovaj dan, ne možemo reći za šetnju, ali svakako za provetravanje stanova, jorgana, posteljine… Treba provetriti stan, iskoristiti svež vazduh koji nam je na raspolaganju, da se pripremimo za sledeće dane koje ćemo provesti u domovima“, rekao je Šoštarić.