Brnabić: Nabavljeno 480 respiratora, posle epidemije spomenik Kini

Vesti 29. mar. 202019:32 > 19:36
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija nabavila 480 novih respiratora kao i da se očekuje dolazak u zemlju još najmanje 12 aviona koji će dopremiti medicinsku i zaštitnu opremu. Prmeijerka je za TV Pink kazala da će posle

Brnabić je za televiziju Pink kazala da je Srbija u danima pre 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa u zemlju, uspela da obezbedi da 20 transportnih aviona dopremi medicinsku i zaštitnu opremu koju je država platila ili dobila kao donaciju.

„Do sada je sa avionom koji je sinoć stigao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ukupno osam aviona sletelo u Beograd sa tom opremom. Očekujem još najmanje 12 aviona jer sada ulazimo u verovatno najteže dve nedelje“, kazala je premijerka.

Ona je rekla da je trenutno u Srbiji 741 osoba pozitivna na korona virus, da je 55 osoba na respiratorima, da je 13 preminulih, a da su izlečene 54 osobe.

„Zadovoljna sam dosadašnjom borbom, to je pravi rat protiv nevidljivog neprijatelja, samim tim i teži. Sad se ta borba usložnjava i vodi na više frontova. Svaka čast medicinskom osoblju, lekarima, sestrama i tehničarima koji su na prvoj liniji fronta i koji se bespoštedno bore 24 časa dnevno“, kazala je premijerka.

Prema njenim rečima, zdravstveni sistem Srbije se i u četvrtoj nedelji epidemije koronavirusa drži, a nema ni nestašica u prodavnicama, za razliku od zdravstva mnogo bogatijih evropskih država.

Navodeći da su danas prva 33 pacijenta sa lakšim simptomima prebačeno iz KBC Dragiša Mišović u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, premijerka je kazala da sutra popodne očekuje da budu spremne i privremene bolnice u niškom Čairu i u novosadskom Spensu.

„Oslobodili smo 33 postelje u KBC Dragiša Mišović za teže bolesnike. One će biti vredne kao zlato u narednim nedeljama. Oslobađamo kapacitete, tako imamo bolji način da se borimo sa ovim“, rekla je premijerka.

Najavila je da će po okončanju epidemije koronavirusa, uputiti inicijativu Skupštini Srbije da se izgradi spomenik zahvalnosti Kini na iskazanom prijateljstvu i solidarnosti.

„Bez Kine mi bismo već bili na kolenima. Broj ljudi koji je zaražen i brzina širina virusa toliko je dramatična da je pritisak na zdravsteni sistem takav da se mnogo bogatije zemlje slamaju“, navela je premijerka.

Pozvala je još jednom građane da ozbiljno shvate preporuku da ostanu kod kuće, navodeći da je juče bila „malo deprimirana“ kada je videla koliko je građana šetalo parkovima i gradskim ulicama.

„Neozbiljnim ponašanjem direktno ugrožavate živote hroničnih bolesnika i starijih građana, jer onda je manje respiratora raspoloživo. Neodgovornost koju smo juče videli je za mene ljudski poražavajuća“, kazala je premijerka i dodala da će u slučaju potrebe, država uvesti i restriktivnije mere kako bi bili spašeni životi ljudi. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.