Vanredno stanje ne remeti planove: Merenje rejtinga ministra i "alarm kliping"

Vesti 29. mar 202018:49 > 18:56
Ministarstvo odbrane

Dok Vlada, kako sama tvrdi, pokušava do obezbedi sve uslove i opremu za medicinske radnike, Ministarstvo odbrane je usred vanrednog stanja raspisalo javnu nabavku za uslugu ispitivanja "rejtinga ministra".

U pozivu za podnošenje ponuda piše da su Ministarstvu odbrane potrebne takve usluge za period od 5. aprila ove do 31. marta sledeće godine. Nije, međutim, navedeno koliko je novca namenjeno za javnu nabavku ispitivanja rejtinga, kao i medija monitoringa, za šta je takođe raspisana javna nabavka.

Spisak javnih nabavki Ministarstva odbrane u vreme vanrednog stanja izgleda kao igra izbaci uljeza. Tu je adaptacija objekta i instalacija gasova za vojnu bolnicu Niš, tu je i usluga popravke FAP-a 1935, i onda nešto sasvim drugačije – usluga ispitivanja rejtinga ministra.

POVEZANE VESTI

„Ove usluge pribavljaju se na godišnjem nivou, obnavljaju se redovno i transparentno i nisu ni u kakvoj vezi personalno, sa ličnošću koja obavlja dužnost ministra odbrane. Eksponiranost ministra odbrane jedan je od pokazatelja kojima Uprava za odnose sa javnošću meri medijsku prisutnost aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u javnosti. Ministar odbrane Aleksandar Vulin niti je tražio navedenu nabavku, niti ona ima bilo kakve veze sa ličnim rejtingom osobe koja obavlja javnu funkciju“, navodi se u saopštenju Ministarstve odbrane.

U Ministarstvu naglašavaju da je ta javna nabavka planirana u januaru, daleko pre uvođenja vanrednog stanja i da je reč o redovnoj proceduri koja se sprovodi godinama.

Bojan Klačar iz Cesida, jedne od najpoznatijih agencija za istraživanje javnog mnjenja, potvrđuje da sva ministarstva imaju slične tendere ali, kako kaže, bez naglašavanja lične uloge ministra.

„Jedan je momenat, prosto nalazimo se u jednoj vrlo osetljivoj situaciji, pa je ova javna nabavka otišla u prvi plan. Izdvajanje ministra, praćenje njegovog rejtinga, što čak nije ni dobra stručna formulacija, u ovom slučaju se čini izlišnim. Jer ako je na neki način njihova želja bila i da saznaju kakva je percepcija ministra Vulina i njegovih političkih nastupa, onda se taj deo mogao pokriti preko stranačkog istraživanja“, objašnjava Klačar.

Transparentnost Srbija ukazuje da je problem to što po Zakonu koji važi ministarstva ni nisu u obavezi da javno objave procenjenu cenu javne nabavke. Nemanja Nenadić veruje i da je nehotice, Ministarstvo odbrane objavivši tu javnu nabavku razotkrilo i druga ministarstva koja koriste zakonsku mogućnost da nabavke ispod 500 hiljada dinara ne objavljuju javno.

„Naravno da je rejting ministara najvažniji samim ministrima. Ono što je do sada, međutim, bilo nepoznato, jeste da ta istraživanja plaćaju iz budžeta. Bilo bi dobro da se sada pojave informacije i za druga ministarstva“, kaže Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Ministarstvu odbrane potrebna je u još jednoj odvojenoj javnoj nabavci usluga „alarm klipinga“, gde se navodi da je ponuđač u obavezi da obezbedi sistem za uzbunu koji će omogućiti prijem bitnih medijskih objava koje mogu suštinski da „utiču na ugled Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, odmah po objavljivanju takvih sadržaja.

Jedan od 45 medija koji će biti praćeni je i N1 info.