Život u Ćupriji utihnuo, građani za virus krive gastarbajtere i državu

Vesti 29. mar. 202018:11 > 18:14
Podeli:
Izvor: N1

Ćuprija je trenutno žarište epidemije, jer srazmerno broju stanovnika ima najviše registrovanih slučajeva koronavirusa. U Kriznom štabu u tom gradu najavljuju da sledeće nedelje višestruko povećanje broja testiranih i kažu da bi stanje bilo i lošije da nisu među prvima zatvorili restorane i kafiće.

Na ulicama Ćuprije je malo ljudi. Na trgu u centru čekaju u redu za dezinfekciono sredstvo. Polovično su opremljeni maskama i rukavicama. Posle navale na trgovine početkom epidemije, sada tvrde ima svega.

– U prodavnicama i apotekama ima svega. Po marketima stiže roba, niko neće ostati bez onog što mu je potrebno. U početku građani su uzimali i po 10 flaša zejtina. Posle su uveli u neke markete da sme 2 -3. I onda je odmah bolje. Maske ima po apotekama, sad sam uzeo dve. Mada, cena je već veća.

– Nedostaju rukavice, mahom. Ostalo, po prodavnicama je okej, sasvim. Mislim da su građani ipak malo bili u panici, kupovali su neke artikle koji im više trebaju, ali to će kasnije da im ostane.

– Ljudi su kupovali uglavnom namirnice plašeći se. Brašno, ulje, sve preko mere. Srazmerno broju građana pomoravska opština Ćuprija ima najviše zaraženih koronavirusom u Srbiji.

Predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić objavio je da su preminule dve žene iz tog mesta i muškarac iz Paraćina, svi zaraženi koronavirusom. Erić je na svom Fejsbuk profilu naveo da su žene imale 82 i 78 godina, a muškarac 73.

Od 28.000 građana na virus je pozitivno 34, a registovano je još 14 u susednim pomoravskim opštinama.

„Opština Ćuprija i Krizni štab su doneli odluku onog trenutka kada smo imali informaciju o kojoj osobi se radi kao nultom stanovniku koji ima koronavirus, mi smo doneli odluku da zatvaramo sve kafiće. Tog trenutka da nismo zatvorili sve kafiće i restorane, jer veliki broj sugrađana se vraća iz inostranstva, znali smo da bi to bila apsolutno velika bomba koja bi eksplodirala u Ćupriji“, kaže Ninoslav Erić, opredsednik Opštine Ćuprija i komandant Kriznog štaba Ćuprije.

Ćupričani za ogroman broj zaraženih optužuju gastarbajtere, ali i državu.

– Pa ima dosta gastarbajtera sa strane koji su doneli viruse. Sa strane je i došao. Pridržavam se mera, redovno pranje ruku, dezinfekcija, izbegavanje kontakata sa drugim ljudima.

– Broj obolelih ovde u Ćupriji naravno da plaši sve ljude. To je realna situacija, tako je u celom svetu.

POVEZANE VESTI

N1: Otkud ovoliko obolelih?

– To je propust države ili… Najverovatnije neozbiljnost i propust države.

Predsednik Opštine najavljuje od ponedeljka višestruko povećanje testiranja kontakata.

„Kada lociramo sve one koj su zaraženi imaćemo tačnu brojku i te ljude ćemo na taj način da izolujemo. Neke ćemo u opštoj bolnici Ćuprija neke ćemo da pošaljemo u Klinički centar“, kaže Erić. Na ulicama Ćuprije nije bilo građana starijih od 65 godina, a shodno policijskom času grad je bio pust već u pola tri.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.