N1 sa volonterima koji pomažu starijim sugrađanima

Vesti 29. mar. 202018:12 > 18:12
Podeli:
Izvor: N1

Ako ste stari, a namirnice su vam neophodne, svaki dan imate na raspolaganju volontere koji će za vas otići u prodavnicu i koji će vam dostaviti sve što je neophodno kako ne biste izlazili, čekali u redovima i bili izloženi koronavirusu. N1 televizija provela je dan sa volonterima Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda. Njima su se pridružili studenti sa Pravnog fakulteta i Savez studenata Rudarsko-geološkog fakulteta.

Svaki dan njih pet prima narudzbine, imaju spremne vozače, a ukupno će ih za nekoliko dana biti više od 100. Nakon toga odlaze u kupovinu automobilima koje im je omogucila kompanija GarGo.

Razgovarali smo sa volonterom Viktorom Radomirovićem.

N1: Viktore, kako si se odlučio da budeš volonter?

„Ovo jeste situacija koja je pogodila svo stanovništvo na globalnom nivou, a takođe i ovde kod nas u našoj državi zaista sam smatrao da je neophodno pomoći najstarijim i najugroženijim građanima koji nemaju mogućnost da sami sebi organizuju dostavu namirnica i najneophodnijih životnih sredstava“.

Red ne moraju da čekaju jer postoji dogovor sa prodajnim lancima da zbog obima nabavke budu što delotvorniji.

Snalaze se takođe brzo i u samoj prodavnici ako im date detaljne podatke šta vam je neophdno, a prolaz su obezbedili i na brzoj kasi kako ne bi čekali redove.

Izvor : N1

  N1: Ovo je bila manja porudzbina i posle prodavnice idemo gde?

„Da, ovo je bila manja porudžina i sada odlazimo na Novi Beograd gde ćemo obradovati jednu baku.“

Na Novi Beograd stiže naravno više narudžbina, pozive primaju, kako kaže Dunja Vavić, iz svih delova grada i trude se da nauče da se brzo snađu.

N1: Dunja, stigli smo brzo sa Autokomande na Novi Beograd, kakva je dalja procedura?

„Procedura je dalje takva da mi dolazimo do stanova ljudi koji su nas pozvali i potražili našu pomoć, zvonimo na njihov interfon, predstavimo se naravno da smo volonteri studenti, damo im fiskalni račun, oni nama novac koliko bi inače koštala njihova kupovina u Maxiju i naravno naša dostava je besplatna.“

Fiskalni račun je spreman, a studenti stižu na adresu koju, kako kažu, često posećuju poslednjih nekoliko dana dana.

N1: Volonteri su vam doneli sve što treba jel ih često zovete?

„Moja ćerka to radi ja ne vidim brojeve imam problem sa očima.“

N1: Hoćete ih zvati ponovo?

„Po potrebi, srce.“

N1: Ne izlazite?

„Ne izlazim, pa ne smem da izlazim. Hvala vam, deco.“

N1: Završili ste dostavu na Novom Beogradu. Svi se teško snalaze na Novom Beogradu…

„Naravno dešavaju se problemi oko snalaženja, ali uspešno to rešavamo zaista. I tu ih iskoristio da pohvalim sve studente volontere koji zaista ulažu trud rad i napor i veliku energiju da bi se ovako nešto desilo, u blokovima na Novom Beogradu se teško snalizi svako, ali i to rešavamo i svim starijima uspešno dostavljamo pakete“, kaže Viktor.

I Vlada Srbije takođe traži volontere. Možete se prijaviti na adresu budivolonter.gov.rs, ako ne spadate u rizične grupe stanovništva. U Vladi, međutim, nije bilo moguće proveriti kako taj sistem funkcioniše i koliko se građana prijavilo do sada.

Tako je bez odgovora ostalo i pitanje da li su tačna nagađanja da volontera nema dovoljno i da je zato volontiranje postalo radna obaveza zaposlenima u pojedinim javnim preduzećima i ustanovama. Predsednik Srbije već danima poziva građane da se prijave za volontiranje, a za tu namenu je napravljen i specijalan spot.