Stefanović: Vulin meri rejting usred vanrednog stanja, odmah ga smenite

Vesti 29. mar 202011:25 > 17:07
N1/arhiva

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović zatražio je premijerke Srbije Ane Branabić i predsednika Aleksandra Vučića da odmah smene ministra odbrane Aleksandra Vulina jer je raspisao javnu nabavku o proceni javnog mnjenja i sopsvenog rejtinga.

Ta nabavka raspisana je 25. marta, kada je u Srbiji bilo 384 slučajeva pozitivnih na koronavirus, dok su četiri osobe izgubile život, naveo je Stefanović u pismu predsedniku i premijerki Srbije i dodao da će u slučaju da ne smene Vulina, to biti dokaz da je i njima sopstveni rejting važniji od ljudskih života.

„Danas je 29. mart, u Srbiji je od koronavirusa umrlo 10, a ukupno je zaraženo 659 ljudi. Rok za prijavu na Vulinov poziv je 3. april“, naveo je Stefanović ocenjujući da Vulin želi „narodnim parama“ da meri sopstveni rejting.

Stefanović je uz pismo premijerki i predsedniku Srbije priložio dokaz o javnoj nabavci koju je raspisalo Ministarstvo odbrane, a takođe je naveo da stručnjaci prognoziraju da će biti u porastu broj zaraženih koronavirusom, kao i preminulih, ali da to ministra odbrane ne interesuje.

Smenu Vulina je iz istog razloga zatražila i Koalicija za nadzor javnih finansija.

Sloga: Sramota za državu šta radi ministar u vreme epidemije

Sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije „Sloga“ saopštio je danas da poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brabić da „hitno reaguju na bahatost“ ministra odbrane Aleksandra Vulina i da ga „adekvatno sankcionišu“, jer je na sajtu Ministarstva odbrane objavljen tender za ispitivanje javnog mnjenja o njegovom rejtingu.

„Usred vanrednog stanja, kada se Srbija, kako njeni zvaničnici govore, bori protiv nevidljivog neprijatelja, kada nam predsednik, kako je rekao sam, izigrava lošeg policajca i najavljuje desetine mrtvih, na sajtu Ministartva odbrane objavljen je tender za ispitivanje javnog mnjenja o rejtingu ministra odbrane Aleksandra Vulina“, podseća „Sloga“.

Preneseno na teren medicine, navodi se, to bi bilo isto „kao da lekar kome pacijenti umiru od posledica korone organizuje izbor za mistera bolnice, napravi stručni žiri, potplati neke članove i bavi se izborom za najlepšeg i najvoljenijeg doktora, a pacijente ostvi na milost i nemilost koroni i sudbini“.

„Sloga“ ističe da je „sramota za državu, a i za njegovog vrhovnog komandanta, šta mu radi ministar odbrane u doba korone i vanrednog stanja i na šta troši narodne pare“.

Kako se ocenjuje, „ovo je neviđen i nezapamćen slučaj u svetu – da ministar odbrane u vreme vanrednog stanja vodi izbornu kampanju i ispituje svoju popularnost“.

Ministarstvo: Nabavka deo godišnjeg plana

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je javna nabavka za usluge medija monitoringa deo godišnjeg plana javnih nabavki tog ministarstva za 2020. godinu, koji je donet početkom godine, a njeno pokretanje planirano za mart mesec.

Navodi se da je Uprava za odnose sa javnošću u skladu sa zakonom i funkcionalnim nadleznostima pokrenula ovu nabavku jer su sve organizacijske celine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obavezne da realizuju svoje redovne i planske zadatke kao i dodatne zadatke proistekle iz odluke o uvođenju vanrednog stanja.

Dodaje se da je ta nabavka jedan od načina sagledavanja i unapređenja rada Uprave za odnose sa javnošću, kao i da opravdanost takve aktivnosti „potvrđuje podatak da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije institucija u koju građani Srbije imaju najviše poverenja“.

„Ministar odbrane Aleksandar Vulin niti je tražio navedenu nabavku niti ona ima bilo kakve veze sa ličnim rejtingom osobe koja obavlja javnu funkciju, već se odnosi na rejting ministra odbrane ko god da obavlja ministarsku funkciju i samo je jedan od pokazatelja ukupne medijske eksponiranosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, navedeno je.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.