Milošević: Puna šetališta su nedopustiva

Vesti 28. mar 202023:37 > 23:39
N1

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević izjavila je danas da je "iluzija" da bilo ko može da bude zaštićen od zaraze korona virusom, zato što se radi o novoj bolesti i nema takozvanog kolektivnog imuniteta.

Milošević je na TV Prva, povodom slika punih šetališta u Beogradu koje su se pojavile u medijima rekla da je to „nedopustivo“.

„Nedopustivo je to što sam i sama videla danas, da se roštilja u Košutnjaku“, rekla je Milošević i dodala da ako ljude ne plaše „stravične cifre“ koje se svakog dana nalaze u medijima i ne shvataju zašto se savetuje da se ne izlazi da je to „kao da svima nedostaje razuma“.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da za korona virus nema „čarobnog štapića“, niti leka i vakcine, a da se zna da se dominantno širi kapljičnim putem i da širenje može da se spreči ako postoji medjusobna distanca.

„Ovaj virus ne može da opstane bez nas. Na različitim predmetima može da ostane, meri se u satima ili danima, ali može da se razmnožava samo u nama“, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da zbog toga svako treba da bude socijalno odgovoran i da se distancira od drugih, jer ukoliko se desi da se virus nesmetano širi sa osobe na osobu teško da to može da se zaustavi.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.