Stevanović: Nemojte misliti da neko može i treba da izbegne hospitalizaciju

Vesti 27. mar. 202019:53 > 19:54
Podeli:
Izvor: TANJUG/VLADA REPUBLIKA SRBIJA/SLOBODAN MILJEVIC

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da se građani koji su zabrinuti, a nemaju nijedan kriterijum da budu testirani na koronavirus, neće još uvek testirati, da najpre idu na testiranje oni koji imaju siptome, koji su bili u kontaktu sa obolelima, pa kasnije drugi. Zamolio je građane da ne beže od zdravstvene službe i da se odmah javljaju ukoliko imaju simptome - da ne čekaju da prođe. Nemojte misliti da neko može i treba da izbegne hospitalizaciju, prvo nije moguće po zakonu, a drugo, nije pametno, dodao je.

„Tek kada budemo završili sa testiranjem onih koji imaju simptome ili onih koji su bili u direktnom kontaktu sa osobama koje su potvrđeno pozitivne ili dolaze iz zaista ugroženih područja gde ima najveći broj obolelih, onda možemo da krenemo da trošimo testove i na ljude koji su zabrinuti. Postoje kriterijumi, To nije temperatura 37 ili 37,2. To nisu kriterijumi koje smo mi postavili, mi prepisujemo ono što je preporučila SZO i modifikujemo po iskustvima kolega iz Kine, Italije i Južne Koreje“, rekao je Stevanović.

Doktor je naveo da postoje tačno utvrđeni kriterijumi kada se neko testira na koronavirus i da indicija nije kada čovek ima jednom zapušenu nozdrvu ili jedan ili dva nadražena kašlja i temperaturu od 37 stepeni. Sa 38 stepeni i kašljem, već biste bili na Infektivnoj na testiranju, dodao je.

Stevanović je rekao da koronavirus potpuno novo iskustvo sa sve zdravstvene radnike. Zdravstveni sistem u Srbiji, ovakav kakav jeste, apsolutno ne bi bio u mogućnosti da pruži potpunu negu svim obolelima da nije apsolutno organizovan i pripremljen uz pomoć svih struktura koje na ovom rade, za jedan drugačiji režim rada, za specijalne bolnice, dodao je.

Važno je da sve one koji imaju infekciju sklonimo iz populacije, i držimo ih na oku, dodao je.

Privremene bolnice nam trebaju jer nemamo te kapacitete, i druge zemlje upotrebljavaju hale i sajamske objekte, kazao je. Kinezi su mogli da grade nove bolnice, ali mi možemo da preuredimo ono što imamo, da bi ljudi bili permanentno pod lekarskim nadzorom i da možemo na vreme da reagujemo na eventualno svako pogoršavanje njihove situacije, kaže doktor.

Stevanović je zamolio građane da ne beže od zdravstvene službe i da se odmah javljaju ukoliko imaju simptome i da ne čekaju tri, pet, sedam dana da prođe. „Verujte, kod covida neće. Doći ćete samo sa mnogo težom kliničkom slikom, gde ćemo imati veće probleme da stabilizujemo pacijenta…Na osnovu našeg skromnog iskustva i onog što su nam rekli drugi – izuzetno je bitna rana dijagnostika obolelih, prepoznavanje teških slučajeva i njihova obavezna hospitalizacija. Nemojte misliti da neko može i treba da izbegne hospitalizaciju, prvo nije moguće po zakonu, a drugo, nije pametno – jer može izuzetno skupo da košta i tog pojedinca i ljude koji su oko njih“, istakao je dr Stevanović.

Neophodna nam je pomoć svih, država je svoj deo posla uradila i radi ga i dalje, kao i zdravstveni sistem, dodao je.

Predstoje nam dve nedelje velike borbe, i to ako budemo imali sreće – a možda i više, kazao je doktor. Svi zajedno moramo da poštujemo ove mere, ako svi budemo posmatrali ozbiljno ovo što nam se dešava, i budemo čuvali sami sebe ali i druge time što ćemo držati distancu, time što nećemo izvrdavati mere, imamo šanse kroz ovo da prođemo – nećemo bez ljudskih žrtava, ali one će biti onolike koliko se zajedno budemo potrudili da ih smanjimo i sprečimo, podvukao je.

O Sajmu

Govoreći o otvaranju privremene bolnice na Beogradskom sajmu, on je rekao da je razlog za to jer je taj prostor potpuno pripremljen i „da se počinje sa značajnije većim brojem testiranja“. Ako smo istestirali pacijenta, znamo da je potencijalni izvor zaraze, oni moraju da budu izolovani – prvo, da se ne proširi bolest, i drugo, da budu pod stalnim nadzorom.

Dodao je i da je vlast poslušala svaki savet struke, zahvalio je njima, ali i svim ljudima koji poštuju mere, firmama i pojedincima koji nude pomoć i podržavaju zdravstveni sistem. „A naročito zahvaljujem svima na „prvoj liniji“, pre svega medicinskim sestrama koje trpe izuzetno veliki pritisak i izuzetno velike napore, epidemiolozima i epidemiološkim tehničarima koji su 20 sati na terenu pokušavajući da nađu kontakte i uspore širenje epidemije i onima koji rade na intenzivnoj nezi“, naveo je dr Stevanović.