Gajić: Građani nemaju poverenja, vlast represijom pokušava da utera strah

Vesti 27. mar 202019:06 > 19:06
N1

Vlast vodi kampanju protiv građana koji su se vratili u zemlju, rekao je advokat Vladimir Gajić. Govoreći o prvim presudama za kršenje samoizolacije, on je kazao da vidi kao problem to što građani nemaju poverenja u ono što im vlast govori, pa sad represijom pokušavaju da uteraju strah.

Privođenje ekipe KTV iz Zrenjanina je pokušaj zloupotrebe, a presude na zatvorske kazne zbog krešenja određene mere samoizolacije koje su danas izrečene podsećaju na osnivanje prekih sudova, a to je zabranjeno Ustavom Srbije, ocenio je advokat Vladimir Gajić u Danu uživo.

POVEZANE VESTI

 On je rekao da je ekipa KTV poštovala sve zaštitne mere, i da je dobro što su u kameri uspeli da sačuvaju taj dokaz. To ih je dovelo u situaciju, kako je rekao, da nisu mogli da budu pritvoreni i da tužilac nastavlja taj postupak kao redovni, odnosno bez pritvora.

Govoreći o prvim presudama zbog kršenja samoizolacije iz Dimitrovgrada i Požarevca, od dve do tri godine zatvora, Gajić je rekao da te presude govore u prilog tvrdnji da su „počeli preki sudovi“.

„Neverovatno je da im sud odredi najveću zaprećenu kaznu“, istakao je on, podsetivši da je moguće bilo odrediti i novčanu kaznu.

Suđenje je održano putem skajpa, a kako Gajić kaže, ne zna se kako je to funkcionisalo. On je rekao da je gotovo siguran da je u tom slučaju došlo do kršenja prava na pravično suđenje i kršenja prava na efektivnu odbranu.

„Da li je bio konferencijski skajp koji bi bio obavezan, gde se nalazio branilac, tužilac, sud, to je sve za sada ostalo tajna. Mislim da je očigledno ovde da je to kršenje prava na odbranu, kršenje prava na pravično suđenje ne sme da se ugrozi ni u vanrednom stanju, pravo na efektivnu odbranu takođe ne sme da se ugrozi ni u vanrednom stanju…. Kako je sprovedeno unakrsno ispitivanje, da li su uopšte razmatrali dokaze odbrane? To delo je čovek napravio pre desetak dana, a već danas je objavljena presuda“, kaže on.

To, kako je dodao, podseća na osnivanje prekih sudova, a to je zabranjeno Ustavom Srbije.

 On je pomenuo i slučaj mlade umetnice iz Kikinde kojoj je, kako je rekao, prema njegovim saznanjima određen pritvor jer nije poštovala mere samoizolacije, koje joj nikada nisu ni bile određene. „Ona je pevala na protestima u Beogradu, i nastupala na skupu u Domu sindikata kojim je označen početak bojkota, ona je targetirana mislim da bi joj se osvetili zbog toga. Devojka nije imala pojma da treba da bude u samoizolaciji“, kazao je.

Razlika je, kaže, da li ste dobili rešenje o izolaciji i prekršili ste ga, ili ga niste ni dobili i nalazite se u vrsti pravne zablude.

„Građani ne znaju te finese koje postoje u uredbama i odlukama koje vlada donosi, one nisu prezentirane i to je vrsta nasilja države da ljude dovode u takve situacije i da im se drakonske kazne daju“, dodao je.

On je rekao da vlast vodi kampanju protiv građana koji su se vratili u zemlju.

„Predsednik i premijerka optužuju građane koji su se vratili u zemlju da su glavni izvor širenja epidemije, to apsolutno nije tačno. Vlast se ljuti na narod, na građane koji po ustavu imaju prava da se vrate u zemlju. Radi se o kampanji da se krivica prebaci na one koji su došli iz inostranstva na šta imaju pravo“, zaključio je.