TV ekipa završila u pritvoru, NUNS tvrdi – zloupotreba vanrednog stanja

Vesti 27. mar. 202018:15 > 20:06
Podeli:
Izvor: N1

Novinar i snimatelj zrenjaninske KTV braniće se sa slobode od optužbi da su prekršili zdravstvene propise za vreme epidemije. Naime, ekipa te regionalne televizije privedena je pošto je u zranjaninskoj gradskoj kući pokušala da dobije odgovore gradskih čelnika o tome kako je moguće da pozivaju na javno nadmetanje za zakup državnog zemljišta u vreme epidemije i zabrane javnog okupljanja.

POVEZANE VESTI

Danijel Radić nije ni slutio da će snimanje priče o javnom nadmetanju za zakup državnog zemljišta završiti u pritvoru. A upravo to se dogodilo.

„Mi smo snimali poljoprivrednike tog dana i odmah nakon toga smo otišli u gradsku kuću da vidimo, zbog objektivnosti, da li možemo da dobijemo izjavu nekog od nadležnih ljudi. Međutim, posle par minuta je dotrčalo obezbedjenje. Obezbeđenje je ušlo u kabinet, i odmah posle par minuta je izašlo i reklo da moramo da napustimo objekat. Pitao sam iz kojih razloga, on je rekao ne niko neće da da izjavu, morate da se dezinfikujete, niste se dezinfikovali. Ja kažem – u redu pokažite nam koja je to odluka, izvršićemo dezinfekciju, nosimo i masku i rukavice i predočio sam da druga lica u opštini se kreću bez zaštitnih maski i bez rukavica“, objašnjava Radić.

Maske i rukavice nisu pomogle ekipi KTV-a. Udaljeni su iz gradske kuće, da bi se priča nastavila u kući Danijela Radića, novinara i odbornika Srpske radikalne stranke u pokrajinskoj skupštini.

„Petnaestak policajaca u civilu je opkolilo moju kuću sa bezobraznim pristupom. Zahtevali su da odmah pođem sa njima“, ističe on.

Radić i njegov kolega snimatelj završili su u 48-časovnom pritvoru. Osnovni javni tužilac Mladen Vujin naveo je da postoji sumnja da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Advokata i opozicionar Vladimir Gajić situaciju vidi drugačije.

„Sasvim je očigledno da se radi o pokušaju zloupotrebe oni su vršili svoj posao kamerman i novinar su imali kod sebe i na sebi sve zaštitne mere koje su neophodne u ovakvoj situaciji“, ocenjuje Gajić.

Da su optužbe za nepostupanje po zdravstvenim pravilima besmislene veruju i u NUNS-u. Zato pozivaju tužilaštvo da povuče krivičnu prijavu protiv ekipe KTV-a.

„Jako je opasno kada neko, a vidimo proteklih dana to jasno, umisli da u vanrednom stanju ne postoje prava građana i da ne postoji sloboda medija i ja mislim da je krajnje vreme da se zaustave i da se svi zajedno trudimo da pobedimo virus a da se vanredno stanje nikako ne zloupotrebljava na ovakav način“, napominje Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

On veruje da je vanredno stanje zloupotrebljeno za obračun sa televizojom koja je trn u oku zrenjaninskoj vlasti zbog izveštavanja o fabrici vode u tom gradu.