Novi magazin: EU najveći donator Srbiji, posebno za zdravstvo, Kina na 15 mestu

Vesti 27. mar 202007:33 > 07:34
N1

Evropska unija (EU) ubedljivo najveći donator Srbiji, a u periodu od 2000. do 2015. dala je više od tri milijarde evra bespovratne pomoći. Kina je tek na 15 mestu sa 9,5 miliona dolara donacija, a Rusije nema ni među prvih 15, piše Novi magazin.

Pored bespovratne pomoći, Evropska investiciona banka odobrila je 4,6 milijarde evra kredita, a Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj investirala je 3,5 milijarde evra, uglavnom u infrastrukturu i razvoj finansijskih institucija.

„Zbog toga čudi ovolika promocija Kine, koja se za isti period nalazi tek na 15. mestu sa 9,5 miliona evra bespovratnih donacija. I da ne zaboravimo da Rusije nema ni među prvih 15 donatora Srbiji. Iz toga možemo i sami doneti zaključke o strategijskom značaju jedne zemlje poput Srbije. Ali i o politikantstvu na unutrašnjoj političkoj sceni i podređivanju istine političkom rejtingu“, navodi taj nedeljnik.

„Sada, kada još nismo pobedili zaraznu korona virusnu bolest 2019 (covid-19), treba istaći i da je EU donirala više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona evra da bi se ojačala zdravstvena zaštita u Srbiji“, dodaje se u tekstu.

„Skloni smo zaboravu da je EU rekonstruisala i izgradila 20 velikih bolnica u Srbiji, uključujući Institut Torlak i Klinički centar Niš, a obezbedila je i 252 ambulantna vozila za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 isporučeno sa respiratorima koji su krucijalni za borbu protiv virusa sars-cov-2“, piše Novi magazin.

„Ne treba biti nezahvalan i tradicija nam nalaže da kažemo hvala za svaku vrstu donacije. Ali moramo biti svesni šta su naši nacionalni interesi, kao i šta se od nas očekuje u procesu pristupanja EU“, naglašava se u tekstu.

„Naravno, politički legitimno je imati i drugačiji politički stav, ali ulazak u predizbornu kampanju sa strateškim ciljem evropskih integracija, a nakon toga opstrukcija proklamovanih ideja, naziva se, jednostavno, licemerje i obmanjivanje glasača“, dodaje Novi magazin.

Novi magazin od ove nedelje neće izlaziti u štampanom izdanju a tekstovi su dostupni na adresi http://www.novimagazin.rs/

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.