Pomoć države traže državljani Srbije "zaglavljeni" u SAD, Indiji, na Tajlandu…

Vesti 26. mar. 202019:23 > 19:30
Podeli:
Izvor: Video

Srpski državljani koji su "zaglavljeni" širom sveta, i dalje čekaju pomoć države da im omogući da se vrate u zemlju. Takve apele svakodnevno šalju iz Amerike, Praga, Indije, Lisabona, Tajlanda... Za to vreme šef srpske diplomatije Ivica Dačić za N1 kaže da će država nastaviti da dovozi građane, ali da će se u narednom periodu procenjivati prioriteti. Otvara se i pitanje, u kakvim uslovima borave oni koji su se vratili, a za koje je država obezedila karantin?

Neki su se vratili, neki se tek vraćaju u Srbiju. Pojedini srpski državljani koji se nalaze širom sveta i dalje ne znaju, kako kažu, šta će biti sa njima. Oni koji su ostali zarobljeni na Tajlandu, apeluju da im nadležni omoguće povratak kući.

„Najgore je što smo prepušteni sami sebi i ne dobijamo nikakve korisne informacije, a sazanjemo preko medija da evakuišu naše građane iz drugih delova sveta. Ja zaista ne znam u čemu je toliki problem da se nešto organizuje, jer ovde nas ima jako puno, ima nas preko 170 i svi smo u jako lošoj situaciji“, poručuju sa Tajlanda.

POVEZANE VESTI

A da li će i kada građani moći da se izvuku iz loše situacije još je pod znakom pitanja? Jer ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kaže, da će se u narednom periodu procenjivati prioriteti za evakuaciju iz inostranstva.

„Danas je jedan avion odleteo za London. Drugi za Los Anđeles, ali on nije otišao po putnike, već da doveze materijal koji je neophodan za zdravstvo. Važno je da sada više nema nikoga po aerodromima. To je bilo urgentno. A dalje će se procenjivati prioriteti“, poručuje Dačić.

Možda građana nema na aerodromima, kako tvrdi šef srpske diplomatije, ali, po svemu sudeći, i dalje ih ima na različitim destinacijama. Svi oni traže isto – pomoć države da se vrate u zemlju.

Darija Antonijević iz Indije poručuje da joj uskoro ističe zdravstveno osiguranje, kao i smeštaj u kom boravi.

„Uskoro bi to moglo da postane veliki problem, ostale ambasade uspešno evakuišu svoje državljane, srpska ambasada na savako naše pitanje u proteklih par dana ima odgovor da nema informaciju, čak šta više ostale ambasade žele da pomognu srpskim državljanima ovde i da ih evakuišu na određena mesta, jedini problem je što mi ne znamo šta ćemo dalje odatle“, kaže Darija Antonijević.

Dok se pojedini pitaju šta će dalje, iz Er Srbije poručuju da su ponosni na to što su, za poslednjih sedam dana, uspeli, kako kažu da prevezu građane iz Pariza, Dohe, Moskve, Istambula i Amsterdama.

„Hvala vam na iskrnim emocijama, solidarnosti… u vremenu kada su naši avioni prizemljeni, zapravo smo poleteli najviše. Jer ponos daje najšira krila“, poručuje nacionalni avio-prevoznik u video poruci.

Ipak, dok je državna avio-kompanija ponosna na to što pomaže građanima Srbije da se vrate u zemlju, predsednik Aleksandar Vučić nije siguran da li je to pravi potez. I svojom najvećom greškom, kako je rekao, smatra odluku da im se dozvoli ulaz u zemlju.

Međutim, šta čeka građane po povratku u domovinu? Država je za sada obezbedila karantine na nekoliko lokacija. Neki se smeštaju u izbeglički kamp u Subotici, koji prema nekim svedočenjima ima loše higijenske uslove.

Pristigli građani smeštaju se i u beogradsku Vojnu gimnaziju. Oni koji su se vratili sa Kipra za sade borave u školskom domu za učenike Patrijarh Pavle.

„Ni u jednoj zemlji se to ne radi, svi ljudi koji su dolazili su išli kući i određuje im se karantin“, poručuje jedna od putnica.