Kako se leče oboleli od drugih bolesti, šta kažu oni s kancerom, na dijalizi…

Vesti 26. mar 202018:28 > 18:30
REUTERS/Marko Đurica

U vreme pandemije koja se širi, mere za suzbijanje koronavirusa prvo se preduzimaju u zdravstvenim institucijama u celoj zemlji. Od uvođenja vanrednog stanja, mnogi građani sa drugim zdravstvenim problemima, brinu kako će se lečiti? Stručnjaci poručuju da će ključne stručne službe i dalje raditi neometano, i dodaju da ljudi neće biti zdravstveno ugroženi. Posebno su zabrinuti građani koji boluju od karcinoma, a kojima su, kako za N1 kažu, otkazana ranije zakazana snimanja, poput magnetne rezonance.

POVEZANE VESTI

Celokupan zdravstveni sistem u Srbiji podređen je borbi protiv širenja virusa Covid-19, ali u danima vanrednog stanja i koronavirusa pitanje je kako se leče oni koji imaju druge zdravstvene probleme?

Redakciji televizije N1 javilo se više osoba koje boluju od karcinoma, a koje svedoče da su im pregledi i snimanja, poput magnetne rezonance, a na koje su čekali i više od šest meseci, otkazani.

„Pre 10 dana bila mi je zakazana hitna magnetna rezonanca dojke za 27. mart u KBC „Dr Dragiša Mišović“, ako imate na umu da se magnetna rezonanca čeka minimum šest meseci u našoj zemlji, onda možete da steknete sliku koliko je hitno, a pritom su uz hitne dijagnostike obustavljene i sve hitne terapijske procedure, pa i operacije poput operacije karcinoma. Ako je kao što gospodin Aleksandar Vučić kaže – naša pobeda svaki dan kada ne izgubimo nijedan život, zašto onda životi ostalih bolesnika ne spadaju u to“, pita se gledateljka koja se javila redakciji N1.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, poručio je već prvog dana kada je uvedeno vanredno stanje da će pacijenti koji primaju hemioterapiju ili idu na hemodijalizu nastaviti sa uobičajnim režimom, ali da se sve ostalo stavlja na čekanje, osim ukoliko se ne radi o intervencijama od kojih zavisi život pacijenta. Ipak, na pitanja kako u aktuelnoj situaciji funckionišu ostale zdravstvene procedure, pre svega, kada je reč o pacijentima koji boluju od karcinoma i da li postoji neko alternativno rešenje za sprovođenje ranije zakazanih snimanja – u Ministarstvu zdravlja, za sada, bez odgovora.

Evo šta su na tu temu rekli na redovnoj konferenciji za novinare.

„Svako okupljanje u redovima, i čekanje na dijagnostičke metode koje su potrebne, je nedozvoljeno i nije stručno opravdano. Dijagnostika, ukoliko je potrebna, ona će se raditi, u posebnoj organizaciji, tako da ne bude grupno dolaženje na te termine i na taj rad. Prema tome, ključne struke i službe, kako bolničkih sistema, tako i domova zdravlja će raditi“, navodi dr Verica Jovanović, direktor Instituta „Milan Jovanović Batut“.

Iako imaju razumevanja da je borba protiv širenja koronavrusa ključna, zabrinuti su i oni koji u porodici imaju osobe kojima je potrebno lečenje, među njima je i 68-godišnji Čedomir Kmezić iz Beograda koji je dijalizni pacijent i koji tri puta nedeljno odlazi na dijalizu u Lazarevac.

Prema rečima njegove supruge, zbog visoke temperature koju ima poslednja tri dana i lošeg zdravstevnog stanja odbijen je da dalje dobija prevoz za odlazak na dijalizu, a ona svedoči da od hitnih službi ne dobijaju pomoć.  

Iako se pored svih zdravstvenih institucija i kontakt centara za pomoć obratila i predsednici Vlade, ministru zdravlja, zaštitniku prava pacijenata, Kancelariji za ljudska prava i zdravstvenoj inspekciji – njeni apeli za pomoć ostali su bez odgovora.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.