Čair će biti opremljen sa hiljadu kreveta za obolele sa blagom kliničkom slikom

Vesti 26. mar. 202017:32 > 17:41
Podeli:
Niš Nišava panorama
Izvor: Shutterstock

Resavski okrug je posle Beograda najveće žarište koronavirusa, treći je nišavski okrug. Grad Niš pripremio je u Sportskom centru "Čair" prostor za postavljanje 1.000 ležajeva za lečenje pacijenata koji su oboleli od koronavirusa, sa blagom kliničkom slikom.

U Nišu su od koronavirusa do sada obolele 42 osobe, od kojih je 13 na bolničkom lečenju, a 29 na kućnom lečenju.

Gradonačelnik Niša i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Darko Bulatović rekao je da je grad učinio sve što je bilo potrebno kako bi Vojska Srbije u petak počela postavljanje kreveta u Čairu koji će biti stavljen u nadležnost zdravstvenih institucija.

Infektolog i koordinator gradskog Štaba Žarko Ranković kazao je da je u hali nova podloga i da je obezbeđen dovoljan broj toaleta i kabina za tuširanje.

„Pored svakog kreveta nalaziće se nahtkastna, a biće obezbeđen 24-časovni internet i veći broj televizora. Poseban prostor namenjen je za rekreaciju. Ovde će se odvijati život pod nešto drugačijim uslovima od onih što smo navikli“, izjavio je Ranković.

On je rekao da za sada nisu predviđeni paravani između kreveta, zato što prostor u hali „Čair“ nije tako veliki kao prostor na Beogradskom sajmu.

„Svi oboleli biće pod stalnim nadzorom lekara. Ukoliko se nekom od pacijenata stanje pogorša, biće prebačen u Klinički centar Niš na dalje lečenje“, izjavio je Ranković.

Po njegovim rečima, sa epidemiološkog aspekta, nikome od obolelih se ništa ne može dogoditi zbog toga što je smešten u prostoru s velikim brojem drugih koji su svi oboleli od istog virusa.

„U zavisnosti od toga da li će biti majki s decom, biće obezbeđen poseban prostor za njihovo zbrinjavanje“, istakao je Ranković.

On je kazao da svi moraju da shvate da je na snazi vanredno stanje, kao i da je svrha ovoga što se sada radi da se spreči dalje prenošenje infekcije.

Po njegovim rečima, Niš ima dovoljan broj lekara, sestara i volontera za lečenje obolelih od koronavirusa, a ukoliko bude potrebe biće angažovani i lekari iz drugih mesta.

Reporter N1 javlja da Nišlija ima manje na ulicama. Takođe navodi da je ginekologija iz Doma zdravlja u kom je radila preminula ginekološkinja premeštena u drugi objekat.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.