Stevanović: Sajam se priprema da bude bolnica, nadam se da nam neće ni trebati

Vesti 26. mar. 202016:03 > 16:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Direktor Infektološke klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je predviđeno da Beogradski sajam bude "jedna velika bolnica" koja će poslužiti ukoliko se broj zaraženih koronavirusom znatno poveća.

„Sajam je jedna velika bolnica, nadam se da nam neće ni trebati, ali on mora da bude pripremljen…Moramo da se pripremimo za nešto što može da nam se desi“, kazao je Stevanović.

POVEZANE VESTI

Kako je naglasio, „po istom principu se pripremaju i laboratorije za maksimalne dijagnostičke mogućnosti“.

„Vi morate sve da pripremite, ljude, procedure, morate pripremiti na vreme, pa da se onda zahvaljujemo Bogu, samodisciplini, ili čemu god, na tome što nam to nije trebalo nikada. Ali, morate biti spremni (…) U ovom trenutku nam Sajam nije potreban, nadam se da nam nikada neće ni biti potreban, ali mora da se pripremi za nešto što može da nam se desi. Očekujem pomoć društva da se ne desi“, rekao je Stevanović i pozvao građane da se pridržavaju propisanih mera.

Istakao je da Sajam nije predviđen za kolektivni smeštaj, već da bude privremena bolnica za smeštaj osoba koje su pozitivne na koronavirus minimalnom simptomima.

Kazao je i da Sajam nije predviđen za smeštaj dece obolele od kovida 19, već je za to određena Pedijatrija u KBC „Dragiša Mišović“.

Objasnio je i da će se za kompletne porodice, koje ne zahtevaju ozbiljno lečenje, omogućiti izuzetak, odnosno modifikacija smeštaja u adekvatnim uslovima kako bi ostali zajedno.

Ponovio je da dosadašnja iskustva sa koronavirusom pokazuju da deca uglavnom nemaju tešku sliku, ali mogu da budu inficirana i prenosnik bolesti. Stoga bi deca koja su pozitivna na koronavirus morala, kako je rekao, da budu bar pod merom zdravstvenog nadzora.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da se u Nišu za privremenu bolnicu za obolele od koronavirusa sa blagim simptomima sprema sportska hala „Čair“, ali je poput Stevanovića, izrazio nadu da neće biti potrebe za tim prostorom.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo i na stranici Koronavirus.