U Kraljevu potvrđen prvi slučaj virusa, prvi oboleli i u Raški i Sjenici

Vesti 26. mar. 202011:58 > 11:58
Podeli:
Izvor: N1

Na teritoriji Kraljeva u četvrtak ujutro zvanično je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom korona. Prvi slučajevi su potvrđeni u Raški i Sjenici. Na teritoriji Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške trenutno je pod nadzorom više od 750 lica koja se nalaze u samoizolaciji.

Kada je reč o pacijentu iz Kraljeva, po rečima Aleksandra Macana, direktora kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje, u pitanju je muškarac koji je došao iz Belgije, uredno je prijavljen i bio je u samoizolaciji.

„Pridržavao se svih mera, ali mu se zdravstveno stanje pogoršalo pre dva dana. Hospitalizovan je u KBC Kragujevac“, rekao je Macan.

Valjevci iščekuju mere koje je država najavila za grad, radi sprečavanja širenja virusa korona. Više od 400 osoba u kućnoj izolaciji. Broj obolelih od korona virusa u Valjevu raste, od juče je zabeleženo osam novih slučajeva, pa je taj grad sada sa ukupno 46 zaraženih, najveće žarište epidemije u Srbiji posle Beograda.

Na dečjem odeljenju bolnice u Čačku nalazi se jedna sedmogodišnja devojčica, za koju bi u toku dana konačno trebalo da budu poznati rezultati analize na virus kovid-19.

Na osnovu izveštaja epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje, konstatovano je da je od 7. marta do danas kod 14 osoba izolovano prisustvo korona virusa. Njih 10 je iz Čačka, dvoje iz Lučana, a po jedan iz Ivanjice i Gornjeg Milanovca.

Prema proceni epidemiologa, više od 90 odsto zaraženih su vezani za nulti kontakt. Ocenjeno je da su u Čačku radi o proslavi rođendana na kojem je bila mlađa žena iz Nemačke, za koju se ispostavilo da je bila inficirana kovidom-19 pre nego što je došla u Srbiju.

U većini gradova u Srbiji dopremljene su cisterne sa sredstvom za dezinfekciju – hipohloritom, koje građani mogu da besplatno natoče u svoju ambalažu.