KoSSev: Pad Vlade Kosova Pirova pobeda, Kurti premijer s najkraćim stažom

Vesti 26. mar 202007:33 > 07:34
N1

"Neodgovoran čin sa mnogim odgovornim: Grenel, Tači, većina DSK. Biće to Pirova pobeda. Savez EU i SAD je nepopravljivo oštećen i sumnjam da će bilo kakav dil proći. Vreme je za EU da pojača" - profesor za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu Florian Biber je među prvima reagovao na sinoćni opoziv vlade Aljbina Kurtija.

Da se izglasa nepoverenje vladi, od 117 prisutnih poslanika, posle 12 sati teške rasprave, za je glasalo 82, sa 1 uzdržanim i 32 protiv. Ubedljivu većinu činili su, pored jake opozicije i manjinskih stranaka, i dojučerašnji koalicioni partner, odnosno članovi vlade – Demokratski savez Kosova (DSK) i Srpska lista, piše portal KoSSev.

Upravo je zahtev za izglasavanja nepoverenja vladi pokrenula DSK, uz vidljivu podršku opozicionih Demokratske partije Koasova (DPK), Alijanske za budućnost Kosova i NISMA i jednom kada je zahtev za održavanje ove sednice predat, bilo je jasno da se ima više nego potreban broj obezbeđenih glasova za opoziv.

POVEZANE VESTI

Ipak, kako piše KoSSev, to da će se poslanici u sred pandemije koronavirusa sastati da bi sa maskama i u rukavicama, udaljeni jedan od drugog, glasali po predlogu za nepoverenje vladi koja nije sastavila ni dva meseca svog postojanja, i to uprkos jasnoj izbornoj pobedi koalicionih partnera, bilo je višestruko neuobičajeno.

„Ovo što radimo nije normalno“, prenela je u prvom delu sednice poslanica Mimoza Kusari-Lila, iz Đakovice poruku građana. Slika iz Prištine obići će svet zbog onoga što se u njoj dešava dok se građani bore da sačuvaju živote svojih ukućana i dece, kazala je.

Pred početak, građani su sa balkona svojih kuća i stanova proizvodili buku, iskazujući protest zbog toga što su vlasti svoje kapacitete usmerile na političku borbu za prevlast, umesto na borbu protiv COVID – 19.

Kosovom hara politički virus, umesto korone, ranije ove nedelje opisao je situaciju Veton Suroi u autorskom tekstu za Koha Ditore.

Održavanju sednice, osim – sada već vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija, usprotivila se i Vjosa Osmani, predsednica skupštine, koja je branila vladu i do pred sam početak glasanja sinoć, objasnivši da se solidariše sa građanima koji se osećaju „umorno i uvređeno“, jer se njihov glas nije čuo.

Kurti: Onima koji su za razmenu teritorija potrebno je vanredno stanje

Ali se tokom celodnevne rasprave čulo mnogo teških kritika na račun onog drugog. Kurtiju se spočitava autoritarnost, i nepoštovanje koalicije, te urušavanje odnosa sa SAD-om.

On je opozicione lidere, koji su godinama bili na vlasti, sa druge strane optužio da su razvili „plaćeničku“ prirodu grabljenja plena. Iako ga nije imenovao, uputio je i poruku Hašimu Tačiju: Oni koji su sreli Ričarda Grenela u Vašingtonu, stekli su veliku moć „odozgo“, ali legitimitet dolazi odozdo, a ne odozgo.

Kurti tvrdi i da iza zahteva za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu jeste plan za „razmenu teritorija“.

„Potrebna im je vanredna situacija, incidenti na terenu, treba im krvoproliće, kako bi na kraju rekli, nećemo nikako moći tako, bolje da potpišemo jedan takav dogovor. Teritorijalna razmena nije uspela kao projekat ali nije umrla ni kao ideja“, upozorio je Kurti.

Sam Kurti usprotivio se uvođenju vanrednog stanja prošle nedelje, koje je zatražio Tači a potom i smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, iz redova DSK, koji je podržao Tačijev predlog. Kurti je tokom sednice nekoliko puta ovaj gest nazvao pokušajem puča.

Smena funkcionera iz DSK bila je okidač da ionako loši odnosi dojučerašnjih partnera eskaliraju.

Postavljen pred ultimatumom da ispuni dva uslova – ukine takse u potpunosti i vrati Agima Veljiua na ministarsko mesto, oko kojeg su se dve partije nadmudrivale i tokom razgovora pre formiranja koalicije, Kurti je jedino ukinuo takse na repro materijal, a potpuno ukidanje najavio od 1. aprila, ali sa uvođenjem punog reciprociteta, piše KoSSev.

Takođe, sada su otvoreno vidiljive značajne razlike u stavovima kvinte prema Kosovu, ali i dijalogu: Nemačka i Francuska usprotivile su se održavanju sednice, samim tim dale podršku Kurtiju uz naglasak da je spor između Beograda i Prištine pitanje evropsko bezbednosti. Sjedinjene Američke Države u znatno kraćoj poruci pozdravile su činjenicu da će se, u skladu sa ustavom, skupština sastati kako bi glasala o nepoverenju vladi, što je u nekim krugovima protumačeno i kao podrška samoj inicijativi DSK.

Među njima je i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, koja je izjavu ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta nazvala neodgovornom i neverovatnom.

Kako navodi portal KoSSev, u širem tumačenju mnogi u tome vide suštinsku razliku u pristupu raspleta kosovskog problema.

Vlada koju je predvodio Aljbin Kurti sa DSK kao partnerom i Srpskom listom, formirana je 3. februara ove godine, posle gotovo tri meseca teških rundi pregovora dva pobednika sa izbora. Ona je vlada sa najkraćim stažom od kada Kosovo vodi samostalno svoj politički život.