Kurti: Važnije mi je da nema vanrednog stanja, nego da sačuvam nadležnosti

Vesti 25. mar. 202016:56 > 17:01
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na sednici na kojoj se raspravlja o zahtevu za izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi da ona za 50 dana, od kada je počela sa radom, nije imala ni 100 sati da pokaže šta može. On je istakao da mu je važnije da se ne proglasi vanredno stanje, nego da on ostane premijer.

 „Na početku smo smanjili plate premijera i zamenika, ali ne i plate u pravnom sistemu. Razrešili smo sedam koordinatora koji su bili nepotrebni. Naši ministri su neprestano radili na sprovođenju određenih odluka, a smanjenjem budžeta smo uštedeli 430.000 evra“, rekao je Kurti, prenosi Radio KiM.

Kurti je ukazao i da su u borbi protiv koronavirusa odredili Studentski dom kao karantin, ukinuli takse za sirovine iz BiH i Srbije, a od juče je zabranjeno kretanje od 10 do 16 i od 20 do 6 sat.

„Zabranili smo okupljanja i dodelili smo dve penzije, kao što smo i obećali”, kazao je Kurti, dodavši da ne žali za vladom, već zbog ljudi, bog onog šta im se dešava i što će im se dešavati.

„Ljudi će ostati bez vlade koja se ozbiljno zalagala protiv korupcije“, upozorio je kosovski premijer.

Prema njegovim rečima, nije ideja da se ukloni taksa pa da počnu pregovori, već da se taksa ukine kako bi se postigao dogovor.

„Saradnje sa DSK je prekinuta kada su rekli ukinite takse bez reciprociteta. Mi smo znali da ova vlada može da se razreši i srećan sam što danas nemamo vanredno stanje. Za mene je mnogo važnije da se ne proglasi vanredno stanje, nego da li ću ja ostati bez svojih nadležnosti“, poručio je Kurti.