Dačić: Po građane Srbije u inostranstvu ići će dva aviona Er Srbije dnevno

Vesti 25. mar 202010:31 > 10:34
N1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je doneta odluka da dva puta dnevno avioni Er Srbije idu u evakuaciju naših državljana kojih ima u većem broju na aerodromima u inostranstvu, i da je jutros jedan poleteo za Istanbul.

Odavde smo njime odvezli 150 Turaka. Turska će nam u znak zahvalnosti donirati maske i drugu opremu, rekao je Dačić u gostovanju na televiziji Hepi.

On je dodao da će drugi avion da odleti u Larnaku na Kipar, a u povratku će sleteti u Solun i ukrcati državljane Srbije, da bi sledeći let bio za Dohu, Abu Dabi ili Dubai.

Dačić je napomenuo i da je noćas krenulo „otčepljenje“ problema sa državljanima Srbije na austrijsko-mađarskoj granici i da će moći da dođe dva puta po 200 ljudi.

Iz Slovenije će danas krenuti dva puta po 200 ljudi, rekao je on, precizirajući da će svima njima kad dođu u Srbiju biti urađeni testovi na korona virus i onda će se videti u kakvoj vrsti karantina će biti.

Dačić je naglasio da su prioritet među onima koji su ostali zaglavljeni na aerodromima učenici, studenti, osobe koje su se u inostranstvu nalazile na lečenju i oni na službenom putu, dok su turisti na nekim drugim mestima i „moraju da imaju razumevanja“.

Kako je precizirao, turista ima na svim delovima sveta, od Perua do Tajlanda, gde ih je 155, i nisu se javljali ranije, čekali su da im istekne aranžman.

Dačić je naveo i da je generalni konzulat Srbije u Cirihu dobio mejl od Albanaca sa juga, sa zahtevom: „Vratite nas u milu Srbiju“.

On je potvrdio da postoje dvojica srpskih diplomata koji su zaraženi korona virusom, a jednom od njih je to konstatovano 12. marta i stavljen je u kućnu izolacviju i devet dana kasnije, kad je išao da se ponovo testira, rekli su mu da sedam dan sedi kući, jer nema testova, tako da sada ne zna je li izlečen.

Posle nekoliko dana, još jednom članu misije pri UN u Ženevi lekari su rekli da ima običan grip, a pre dva dana su otkrili da je pozitivan na koronu. Uradili su mu test i pustili kući, a on je bio u lošem stanju. U Ženevi nisu hteli da ga prime u bolnicu, rekli mu da je lakši slučaj, rekao je Dačić.

On je objasnio da je diplomata potom uspeo da se nekako prebaci u bolnicu u Bernu iz koje sad hoće da ga izbace, pa je zbog toga upućen usmeni protest švajcarskoj ambasadi u Beogradu.

Govoreći o državljanim Srbije koji su masovno došli iz inostranstva, Dačić je ukazao da su se vratili uglavnom ljudi koji nemaju rešeno pitanje statusa u zemljama Evropske unije i tamo su išli da rade neke poslove zahvaljujući bezviznom režimu.

Sada su uglavnom ostali bez posla, istakao je Dačić i pozvao takve osobe koje su i dalje u Evropi da ne kreću za Srbiju, nego da ostanu gde su se zatekli.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo, i na stranica Koronavirus.