Saša Janković: Mere primerene, građani ne treba da ćute ali ni da šire paniku

Vesti 24. mar 202009:32 > 09:36
N1

Nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da su mere koje je vlast u Srbiji donela zbog koronavirusa načelno primerene opasnosti koja se nadvila nad Srbiju i svet.

„Međutim, snaga nekih od njih ne čini se dobro odmerenom, a izvođenje izgleda nedovoljno pripremljeno, zakasnelo, zbunjujuće i nedovoljno iznijansirano za ljude u različitim situacijama i sa različitim potrebama“, napisao je Janković u autorskom tekstu za Danas.

BLOG UŽIVO

Uz kostataciju da je staro pravilo da ko radi taj i greši, on je naveo da bi se ipak očekivalo da „službe specijalizovane za ovakve situacije imaju pripremljene planove za scenario koji svakodnevno gledamo u filmovima, te teško da bi smelo da ih iznenadi, i da su građane odavno edukovale o nivoima i sadržini mera koje će jednom možda nastupiti“.

„Sposobnost improvizacije je sjajna osobina, ako improvizacija nije glavni metod rada. Ako puno improvizuju državni organi, gađani će još više i vanredno stanje može postati haotično“, ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, dobar aktuelni primer planiranja i pripreme mera pre njihovog stupanja na snagu nalazimo u Rusiji, gde su prodavnice odmah po objavljivanju posebnih mera mušerije dočekivale sa limitiranim paketima namernica.

On je istakao i da „privremena uzdržanost institucija ljudskih prava u davanju ocena ne znači da građani treba da ne misle i da ćute“.

Prema njegovim rečima, komentari i analize kakvi mogu da se čitaju na sajtu Peščanika vredan su primer kritičkog glasa građana na koji bi svaka demokratska zemlja morala da bude ponosna i uzima ga u obzir.

„S druge strane, pravo kritikovanja ima i drugu stranu medalje – građani ne smeju da šire paniku. I ne samo građani – sredstva javnog informisanja mogu da načine mnogo veću štetu od nepromišljenog tvita, netačne poruke preko Vibera ili druge pojedinačne greške“, naveo je Janković.

Tekst je završio pozivom da se poštuju mere prvencije, da se bude solidaran i ostane dostojanstven, uz poruku – „Nek nam živi Srbija“.