Plemić: Deca da shvate da školska godina mora da se završi, bez obzira na uslove

Vesti 23. mar 202017:21 > 18:21
N1

Gordana Plemić, iz udruženja "Roditelj", izjavila je gostujući u Danu uživo da su roditelji na početku vanrednog stanja imali mnogobrojne probleme koji su se javili zbog izolacije, ali kako je vreme prolazilo, i kako je krenula onlajn nastava, stvari su počeli da se normalizuju, a deca i roditelji da se privikavaju na ovakvu situaciju. Ona je napomenula da deca, bez obzira što imaju nastavu kod kuće, moraju da shvate da obaveze moraju da izvršavaju, i da školska godina mora da se završi, bez obzira na ovakve uslove.

POVEZANE VESTI

„Deci je možda u ovakvom trenutku možda i lakše nego roditeljima. Deca prate nas roditelje, i ako mi reagujemo na pravi način, onda i deca to prate. Naravno da ovo nije normalna situacija, niko nije navikao na ovo, i deca traže svoje vreme i neki način na koji su funkcionisali i do sad. Na roditeljima je veliki zadatak da osmisle kako da svi zajedno prebrodimo ovu situaciju“, kaže ona.

Dodaje da su se udruženju na početku obraćali roditelji najviše sa pitanjima kako će i da li će oni morati da idu na posao u situacijama kada su im deca kod kuće.

„Vremenom se i to sleglo. Roditelji su se organizovali, većina firmi i ne radi, pa su uspeli da se organizuju da barem jedan od njih ostane kod kuće. Najviše su bili ugroženi roditelji koji su sami sa svojom decom, jednoroditeljske porodice, koji su se našli u situaciji, da jedini brinu o deci. Posebno ih izdvojila roditelje dece sa smetnjom u razvoju, i roditelje dece sa retkim bolestima koji su takođe veoma ugroženi u celoj situaciji. Tako da su nam se javljali oni kod kojih se pojavljivao strah, kao i pitanje kako će organizovati svoj život u takvim situacijama“, navodi Plemić i dodaje da su se stvari promenile nakon što je uvedena onlajn škola.

Dodaje da u ovom udruženju postoje grupe podrške za različite vrste roditelja, kao i za mame trudnice, dojilje, a najavljuje i otvaranje onlajn psihološke pomoći, što će znatno doprineti poboljšanju pružanju odgovora kojima je to najpotrebnije.

„U tom onlajn  psihološkom savetovalištu roditelji će moći da se jave u slučaju da imaju strah, problem ili nedoumicu, koju možda ne mogu da svojim najbližima, pa će im to biti od pomoći“, naglašava Plemić.

Ona navodi da se zbog novonastale situacije stanovi u kojima borave deca pretvoreni zbog roditelja u radne prostorije, a dece u učionice.

„Nije im lako objasniti, posebno malo starijoj deci, koja su sve ovo shvatila kao neki dugačak raspust. Roditeljima nije bilo lako da im kažu da to i nije baš tako. Deci u završnim razredima osnovne škole, i srednjoškolcima, trebalo je nekoliko dana da ih roditelji stave u stolice i da im objasne da je počeo čas, i da moraju da obrate pažnju.  Tu su roditelji dobili veliku pomoć od nastavnika i razrednih starešina, pa ih uz pomoć Vajber grupa kontaktiraju i dobijaju savete šta da rade“, objašnjava Plemić.

Naglašava da deca moraju da shvate da ovo nije raspust i da se školska godina mora završiti, bez obzira na uslove u kojima se nalazimo, i koliko god budu trajali ovakvi kakvi jesu.

Plemić napominje i da će se posebna pažnja mora obratiti u vremenu kada se situacija normalizuje, odnosno kada deca ponovo krenu u školu. Posebno zahtevna grupa su tinejdžeri.

„Tinejdžeri imaju jako veliku potrebu za druženjem, međutim, ja mislim da je njima zbog društvenih mreža mnogo lakše sve ovo da prihvate, a roditeljima je teže, zato što je zabranjeno kretanje. Roditelji ovo vreme trebaju da shvate kao neki odmor, pošto se mnogi žale da imaju malo vremena da posvete svojoj deci. Ovo treba da bude neki prostor kada stvarno trebamo da odmaramo i da se družimo sa decom“, ističe Plemić.

„Ovo vreme će dobro doći da dobro upoznamo svoju decu, a za manju decu, kojima teže pada neizlaženje i nedruženje, stručnjaci navode mnogobrojne načine da se naprave novi načini za igru i zabavu u ovakvoj situaciji. Apelovala bi ih na roditelje da ne izlazi u parkove, i da se ne okupljaju u grupama, bez obzira što postoje informacije da deca ne oboljevaju. Strpimo se, ostanimo kod kuće svi zajedno, i nadajmo se da će što pre da se završi“, zaključuje ona.