Kljajić: Lažne vesti dugoročno mogu da nanesu veću štetu nego virus

Vesti 23. mar 202009:17 > 09:18
N1

Za sve nas, pa i za medije, sada su ključne tri reči – odgovornost, disciplina i solidarnost, a za medije i profesionalizam, ocenio je u Novom danu Veselin Kljajić, profesor Fakulteta politilkih nauka.

Od presudne važnosti je slušati struku, potrebna je dodatna odgovornost svakoga od nas i disciplina, da se propisane mere maksimalno poštuju, rekao je Kljajić i dodao da je presudna reč struke.

„Važno je da se stručnjaci što učestalije obraćaju, a političari su u ovoj sitaciji kao nužno zlo“, kazao je.

On je dodao da jeste istina da se u većini evropskih zemalja redovno obraćaju predstavnici vlasti, ali smatra da je sada presudno da nam se obraćaju stručnjaci i struka.

„Poslednja stvar koja sme da se dogodi bilo kome od nas je strah, jer onda ne možete ni da delujete racionalno. A zdrav razum je osnovna pretpostavka svakoga. Stručnjaci ulivaju dozu smirenosti, najveći broj njih nastupa iz pozicije struke i sa svešću da se obraćaju onima koji znaju manje od njih i sa željom da situaciju privedu normalnosti. Sada politici nije mesto u celoj ovoj priči“.

Slušajte medije kojima verujete, ovo su vremena u kojima će se jasno praviti razlika između kredibilnih medija i onih koji to nisu, kaže Kljajić

 Sigurno će sa raznih strana pokušavati da iskoriste situaciju, ali bih apelovao da se ta vrsta politikanstva ostavi po strani, kazao je.

On je ukazao da će hroničari vremena beležiti sve ovo, pamtiće, i o ovome će se pisati, snimaće se emisije, ostaće zapamćeno šta je ko govorio, ali to treba da ostavimo za vreme nakon epidemije, jer neće se sve završiti sa njenim prestankom.

Čekaće nas puno posla u narednom periodu, kaže.

Kljajić je podsetio da se pojavljuje veliki broj lažnih vesti i istakao da je od izuzetne važnosti da čitaoci pokušaju da razlikuju ono što je lažno od onoga što nije.

„Slušajte medije kojima verujete, ovo su vremena u kojima će se jasno praviti razlika između kredibilnih medija i onih koji to nisu. Poverenje se stiče maksimalnim profesionalizmom“, dodao je.

Govoreći o lažnim vestima, on je ocenio da ta vrsta dezinformisanja dogoročno može da nanese veću štetu nego što će je naneti virus i da može da izazove veliku paniku, podsetivši na primer lažne vesti o nestanku goriva na pumpama.

Kljajić je rekao da bi bilo dobro da i političari pokažu izvestan stepen odgovornosti. „Ipak moja očekivanja u tom pravcu nisu velika. Biće sa tim isto kako je bilo i ranije, ali bilo bi dobro da se taj stepen odgovornosti pojača“, kaže.

Sada je od presudne važnosti da se „ovo što pre privede kraju sa što manje posledica, odnosno žrtava“, kazao je.

Kako je naveo, optimizam je poželjan o neophodan, ali bojim se da teški dani tek dolaze i na njih treba biti spreman.

„Posledice će neminovno da uslede. Mnogi globalno nisu svesni kakve će sve posledice izazvati ova pandemija. Potpuno sam uveren da posle ovoga ništa neće biti isto“, zaključio je gost Novog dana.

Sve vesti o koronavirusu pratite u Blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.