Kruševački Vodovod će proizvoditi dezinfekciono sredstvo, vojska čuva bolnicu

Vesti 22. mar 202020:52 > 20:58
N1

U kruševački Vodovod u ponedeljak stiže mašina za proizvodnju natrijum - hipohlorita koja će raditi 24 sata i obezbeđivati to dezinfekciono sredstvo za potrebe Rasinskog okruga, Kragujevca, Pirota, Vranja, Sjenice i Užica, saopšteno je nakon sednice kruševačkog Štaba za vanredne situacije.

U zaključcima Štaba navedeno je da će svako kruševačko domaćinstvo moći da na mapiranim mestima ovo sredstvo preuzme, kao i da je obezbeđeno 200 PVC rezervoara od hiljadu litara koji će biti raspoređeni po mesnim zajednicama i dostupni građanima na selu i u gradu, sa adekvatnim uputstvom za rukovanje.

Štab je naložio JKP „Kruševac“ da nastavi sa intenzivnim pranjem i dezinfekcijom svih asfaltiranih ulica u selima i gradovima, a pomoć će dobiti od kruševačkog garnizona i vatrogasno-spasilačke jedinice. Naložena je dezinfekcija kruga i spoljnih površina bolnice tri puta dnevno, kao i dežurnih ambulanti i ambulante za respiratorne infekcije u Bivolju.

Od nedelje uveče će vojska obezbeđivati ulaz u bolnicu uz podizanje šatora za dekontaminaciju vozila, odlaganje korišćene zaštitne opreme i kontrolu ulaska na Infektivno odeljenje.

Naloženo je ažuriranje spiska volontera koji će u narednom periodu svakom penzioneru, kojih na teritoriji Kruševca ima 31.200, dostaviti litar dezinfekcionog sredstva za ruke, zaštitnu masku, kilogram brašna, novine „Pobeda“ u kojima će biti odštampani svi brojevi telefona kol centra, službi i ustanova koje će biti na raspolaganju građanima.

Gradskom Štabu za vanredne situacije na raspolaganje su se stavili taksi prevoznici koji će vršiti usluge dostave osnovnih životnih namirnica za lica starija od 65 godina uz fiskalni račun bez naplate dovoženja. Brojevi telefona su: Nekst taksi 037/43 43 43, Boss taksi 037/444-555, Urban taksi 037/499-499.

Sednicu kruševačkog Gradskog štaba za vanredne situacije vodio je direktor Bezbedonosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Sednica je održana uz sve propisane mere sanitarne zaštite.