Politička kriza na Kosovu, građani ljuti zbog partijskih svađa u vreme pandemije

Vesti 20. mar. 202019:43 > 19:58
Podeli:
Izvor: N1

Zbog daljeg držanja taksi na robu iz Srbije, koalicioni partner u vladi premijera Aljbina Kurtija, Demokratski savez Kosova, odlučio je da inicira izglasavanje nepoverenja vladi.

POVEZANE VESTI

Dok se svet suočava sa pandemijskom krizom koronavirusa, na Kosovu je počela da se odmotava još jedna kriza, ali političkog karaktera. Samo 45 dana nakon formiranja vlade postoji opasnost da ona padne i uvede Kosovo u novi i još neizvesniji period.

Iz Demokratskog saveza Kosova su saopštili da u petak ističe rok za ukidanje takse i poništavanje odluke o razrešenju Veljiua. U suprotnom iz ove stranke kažu da imaju neophodan broj glasova za sazivanje sednice.

„Zatražili smo od Kurtija da bezuslovno ukine tarifu po zahtevu SAD. Ugrožavanje odnosa sa SAD nije u dobrobiti Kosova. Mi ni u jednom slučaju ne možemo da izgubimo našeg saveznika zbog takse koju nismo uveli ni mi ni Samoopredeljenje“, rekao je predsednik DSK Isa Mustafa.

U prilog glasanja o nepoverenju vladi izjasnile su se i opozicione stranke.

„Podržavamo predlog i mislimo da je nephodno odmah da se preduzmu mere za formiranje nove vlade, kako bi se prevazišlo ne samo ovo stanje, ali i sve druge teme koje nas očekuju“, smatra lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Kosovski mediji prenose da je bečki Der Standard u analizi naveo da Ričard Grenel, američki izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, pokušava da iskoristi trenutnu političku situaciju na Kosovu i sruši Kurtijevu vladu kako bi brzo realizovao dogovor koji su već odavno postigli predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić.

„Kurti nikada ne bi dopustio razmenu teritorija na osnovu etničkih kriterijuma, kao deo dogovora kakav lobisti žele od Trampa“, navodi se u ovom bečkom mediju.

U znak protivljenja najnovijoj krizi, građani su u četvrtak uveče sa svojih balkona organizovali petominutni protest bukom, zveckanjem ključeva i lupanjem u šerpe i tiganje kako bi se suprostavili, kako su rekli, dominaciji ličnih i partijskih interesa u vreme pandemije koronavirusa.