Kurti pripremio dokumentaciju za delimično ukidanje taksi

Vesti 20. mar 202016:06 > 16:07
Podeli:
Izvor: Anadolija

Šef kosovske vlade, Aljbin Kurti, potpisao je dokument na osnovu kog će se razmatrati ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH, prenosi Koha.

Odlukom se nalaže i da se do 1. aprila u potpunosti ukinu takse koje će biti zamenjene merom punog reciprociteta, prenosi Kossev.

Iz Prištine već stižu tumačenja da ova odluka u praksi znači skorije ukidanje taksi na uvoz sirovina. Prema izvorima prištinske Kohe iz kosovske vlade, odluka za ukidanje taksi na uvoz sirovina razmatraće se na sednici vlade koja bi trebalo da bude održana danas.

Ukoliko se odluka usvoji, Ministarstvo finansija Kosova i Carina i druge institucije, u obavezi su da sprovode ovakvu odluku u skladu sa važećim zakonodavstvom, navodi se u dokumentu.

Do 1. aprila, dodaje se, kosovska vlada će doneti odluku da stavi van snage odluke o uvođenju taksi koje će biti zamenjene merom punog reciprociteta ka Srbiji i BiH po svim pitanjima.

U ovom dokumentu međutim, nema eksplicitne tvrdnje da će taksa biti ukinuta ukoliko Beograd ne ispuni dva uslova koje je prethodno zatražio Kurti: da prestane sa kampanjom odpriznavanja, te da ukine sve ostale trgovinske barijere za robu sa Kosova.