Predsednik Srbije: Univerzalni ministri – loša Vlada

Vesti 06. maj 201514:28 > 14:33
Podeli:
Izvor: N1 info

U intervjuu za novi broj nedeljnika "Vreme", Tomislav Nikolić rekao je da se ne meša u izbor ministara, i da u politici "ne može uvek sve po svojoj želji i ukusu, ili po onome što znate o ljudima".

„Predsednik Vlade ne sme da dozvoli da mu se Vlada obruka, i zato mora da uskoči da nešto rešava umesto ministara. Nema uspešne vlade, ako postoje univerzalni ministri koji mogu da skaču iz resora u resor. Ali, kad sam video koji su ljudi u Vladi, tačno sam znao da će Aleksandar (Vučić) da produžava svoje radno vreme“, rekao je Nikolić.

Teško do promene Ustava

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će za promenu Ustava Srbije biti teško obezbediti dovoljan odziv građana na referendumu.

„Kad smo doneli ovaj Ustav, uz konsenzus svih političkih stranaka, uz zajednički rad Koštunice, Tadića i mene, uz podršku patrijarha Pavla koga smo zamolili da izađe kada smo u popodnevnim satima videli da je odziv oko 50 odsto, mi smo imali 52 ili 53 odsto građana za promenu Ustava. Kad je tako mali odziv bio onda, šta mislite kako će tek biti mali za promenu ovog Ustava“, rekao je Nikolić za „Vreme“.

Za predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, predsednik Srbije je kazao je da je „poznavao jednog drugog Vojislava Šešelja“ i ocenio da je njegova uloga u političkom životu Srbije sada zanemariva.

Ustav menja Skupština dvotrećinskom većinom i potom raspisuje referendum na kome većina izašlih građana treba da glasa za. „A kako su to neka pitanja o kojima se narod baš previše ne izjašnjava, kako ćemo da obezbedimo dovoljnu izlaznost? Mora da se agituje jako dugo, da bi se ušlo u referendum. Vlast koja ulazi u referendum sa dogovorom ‘Da’, ili dobija odgovor ‘Da’ ili pada. Ako vam narod ne da podršku, šta ćete vi na vlasti?“, pitao je Nikolić.

O „Miškovićevim“ novinama

Upitan zašto je pristao na intervju za „Vreme“, obeleženo kao „Miškovićeve novine“, Nikolić je rekao da on uticaj Miroslava Miškovića više prepoznaje u nekim drugim novinama.

„Ali, ako vi po njegovom nalogu, gazite predsednika Vlade, a neke druge novine mene, onda Mišković baš drži dosta medija u Srbiji. Ja nisam došao da vam dajem intervju zato što vas je Aleksandar Vučić optužio da ste Miškovićeve novine. A i da jeste, pa šta? I o meni se pisalo da sam Miškovićev čovek“, rekao je Nikolić.