Joksimović: Zalihe medicinske opreme EU biće dostupne i Srbiji

Vesti 19. mar. 202017:02 > 17:08
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da će zalihe medicinske opreme Evropske unije biti dostupne i Srbiji kroz Mehanizam civilne zaštite EU i dodala da bi već od sutra moglo da stupi na snagu formiranje hitne zalihe te opreme.

Joksimović je izjavila da je EU donela jednu od najznačajnijih odluka od početka ove krize, a koja bi već sutra trebalo da stupi na snagu – formiranje hitne zalihe medicinske opreme (respiratora, zaštitne opreme, vakcina i lekova, laboratorijska sredstva) u vrednosti od 50 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Te zalihe će se nalaziti u jednoj ili više država članica EU sa namerom da obezbede brzu reakciju u slučaju nedostataka ove opreme u jednoj od država koja je pogođena pandemijom, a oprema će biti distribuirana preko Mehanizma civilne zaštite EU. 

„Za nas je važno što smo od 2014. godine uspeli da uključimo Srbiju u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, što nam omogućava da sa istim pravima kao i punopravne članice EU budemo korisnici ovako značajne podrške“, rekla je ministarka.

Do sada, napomenula je ministarka Joksimović, EU nije imala zalihe pomenutih medicinskih sredstava pa je ova odluka EU značajna kako za države članice tako i za Srbiju koja je pristupajuća zemlja i punopravna članica Mehanizma za civilnu zaštitu EU. 

Inače u Mehanizmu civilne zaštite učestvuju sve države članice EU ali i Srbija, Island, Norveška, Severna Makedonija, Crna Gora i Turska od zemalja koje nisu članice EU.