Sudovi i tužilaštva rade samo za predmete koji ne trpe odlaganje

Vesti 19. mar 202015:02 > 15:05
N1

Visoki savet sudstva (VSS) saopštio je, povodom obraćanja advokatskih komora vezano za primenu Preporuke za rad sudova i tužilaštava za vreme vanrednog stanja, da će se, dok ono traje, održavati samo suđenja koja ne trpe odlaganje u prvom stepenu.

U krivičnoj materiji, suđenja koja ne mogu da se odlažu su predmeti u kojima je određen ili se traži pritvor, protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, nasilja u porodici, ona u kojima postoji opasnost od zastarelosti, kao i za krivična dela počinjena za vreme vanrednog stanja ili u vezi s njim.

Sudiće se, takođe, i u slučajevima u kojima se odlučuje o zabrani rasturanja štampe i širenja informacija u sredstvima informisanja. U svim ostalim predmetima, glavni pretresi se odlažu od danas pa do okončanja vanrednog stanja.

U građanskoj materiji, održavaće se suđenja u predmetima u kojima treba odlučiti o privremenoj meri – određivanju, produženju ili ukidanju, kao i u onima u kojima treba da se donese odluka o merama zaštite od nasilja u porodici, ili o zadržavanju u neuropsihijatrijskoj ustanovi.

Suđenja će se održavati i u predmetima izvršenja izvšnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima.