Haradinaj posle sastanka s Mustafom: Glasaćemo za nepoverenje vladi

Vesti 19. mar 202014:44 > 14:46
N1

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da će njegova stranka podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

PROČITAJTE I:

„Danas sam se sastao sa bivšim premijerom i predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom i razgovarao o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kurtija. Obavestio sam Mustafu da će ABK glasati za ovaj predlog, jer vlada Kurtija neće biti samo vlada koja je kratkotrajna, već i najštetnija za Kosovo. ABK podržava brzo rešenje posle kolapsa Vlade“, rekao je Haradinaj posle sastanka u sedištu DSK. 

Posle Haradinaja, na sastanak sa Mustafom je stigao i lider Socijaldemokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj. 

Ljimaj: I SDI podržava inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDI) Fatmir Ljimaj je danas, posle sastanka s predsednikom Demokratskog saveza Kosova, Isom Mustafom, rekao da će poslanici njegove stranke podržati izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija. 

„Razgovarali smo o poslednjim kretanjima u vezi sa zahtevom za izglasavanje nepoverenja Vladi. Inicijativa SDI podržava rušenje vlade. Mi ćemo biti deo zahteva i glasaćemo za rušenje vlade“, kazao je Ljimaj. 

Prethodno je lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio da će i njegova stranka podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova. 

„Danas sam se sastao s bivšim premijerom i predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafom i razgovarao o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kurtija. Obavestio sam Mustafu da će ABK glasati za ovaj predlog, jer vlada Kurtija neće biti samo Vlada koja je kratkotrajna, već i najštetnija za Kosovo. ABK podržava brzo rešenje posle pada Vlade“, rekao je Haradinaj posle sastanka u sedištu DSK. 

Organizacioni sekretar DSK, Arban Abraši, izjavio je novinarima da do sada nisu imali sastanke s Demokratskom partijom Kosova u vezi sa zahtevom za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova. 

Posle sastanka Poslaničke grupe DSK, šef te grupe Arben Gaši je rekao da je većina poslanika podržala odluku Predsedništva stranke, sem predsednice Skupštine, Vjose Osmani, i dvojice poslanika. 

Za zahtev za rušenje vlade potrebno je 40 potpisa, a za obaranje Vlade 61 glas u parlamentu. 

Taj broj glasova je po svemu sudeći obezbeđen, jer DSK ima 26 sigurnih glasova od 29 koliko poslanika ima, Alijansa za budučnost Kosova 13, a SDIK četiri. 

Izvesno je da će za rušenje Vlade glasati i sva 24 poslanika DPK Kadrija Veseljia, što je ukupno 67 glasova za takvu odluku.