Petrović Škero: Način na koji je uvedeno vanredno stanje urušava vladavinu prava

Vesti 18. mar. 202022:32 > 22:37
Podeli:
Izvor: N1

Način na koji je uvedeno vanredno stanje dodatno urušava vladavinu prava u našoj zemlji, izjavila je za Istinomer predsednica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Vida Petrović Škero i ukazala da termin "policijski čas naš pravni sistem ne prepoznaje".

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije napominje da čak ni u „vanrednom stanju nije moguće ograničiti neke slobode i prava“. 

Prema njenim rečima, važno je da državni funkcioneri u vanrednom stanju još striktnije poštuju ustavne i zakonske
norme, nego u regularnim okolnostima, da bi se u punoj meri održali vladavina prava i funkcionisanje države.

Kako je napomenula, država ima pravo na ograničenje određenih ustavnih prava građana, „ali ona prava koja preostaju moraju biti poštovana“. 

Ona je upitala „zašto je uvedeno vanredno stanje i to na način da ga potpišu tri ovlašćena lica, bez odluke Skupštine“, umesto vanredne situacije, osim ako se nije tražila mogućnost „odlaganja izbora, jer vanredno stanje to dopušta“. 

POVEZANE VESTI:

 Petrović Škero ukazuje da se „išlo direktno na uvođenje vanrednog stanja i mogućeg suspendovanja sloboda i prava iz Ustava“. Prema njenom objašnjenju, vanredno stanje se, prema Ustavu i zakonu, uvodi „kada se normalnim merama ne može više postići, da bi se izbegla katastrofa, a Ustav kaže i ugrožava opstanak države“.

Ona smatra da je pitanje da li je u ovom slučaju „urađena takva procena i da li je i mogla da se uradi za jedan i po  ili dva dana“. 

„Nadam se da njih troje predsednik, predsednica Skupštine i premijerka, nisu doneli odluku o vanrednom stanju
samostalno, nego da su imali iza sebe mišljenje svih onih koji moraju da izvrše procenu stanja“, naglasila je Škero.

Ona konstatuje da je ovo period u kome postoje tačno pobrojana prava koja se nikad ne mogu suspendovati.

Kako je objasnila, nikada „nije moguće ograničiti pravo na psihički i fizički integritet i pravo na dostojanstvo ličnosti“, koje se ugrožava „pretnjama od najviših državnih fukcionera i načinom na koji se obraćaju sa konferencija za medije“. 

Primetila je da termin „policijski čas“, koji koristi premijerka, domaći pravni sistem ne prepoznaje i da „ne može da kaže odakle premijerki takva definicija“. Škero očekuje da se u narednom periodu „dodatno uskrati sloboda medija i kritika određenih poteza vlasti“. 

Smatra, međutim, da u ovom trenutku „treba ograničiti neuke političare da daju izjave koje uznemiravaju javnost i pustiti struku da objašnjava građanima zdravstvenu situaciju“. 

Upitana da li je pitanje vladavine prava manje važno, imajući u vidu ozbiljnost zdravstvene situacije u zemlji i svetu, Petrović Škero je odgovorila da „sve što se govori i čini mora da ima okvir“. 

Prema njenom stavu, „forma nije važnija od sadržine, ali forma štiti tu sadržinu, kako kažu pravnici“.