Kako žive stariji građani – volonteri pomažu, promene i u gerontološkim centrima

Vesti 18. mar. 202019:31 > 19:45
Podeli:
Izvor: N1

Kao jedna od mera vanrednog stanja počela je da se primenjuje i zabrana izlaska iz stanova i kuća osobama starijim od 65 godina. Kako bi im se pomoglo, lokalne samouprave pokrenule su volonterske službe, ali su se i građani samoinicijativno organizovali da pomognu. Osim na one koji se brinu sami o sebi, pandemija koronavirusa uticala je i na živote starijih građana koji su smešteni u gerontološkim domovima.

Iskustvo država širom sveta pokazalo je da su od koronavirusa najugroženiji nastariji. Vlast je zato uvela striktne mere koje nisu zaobišle ni domove za stare, ni one koji u njima žive. 

Direktor jednog takvog doma Dejan Gađanski kaže – sve je učinjeno kako bi se rizik od zaraze smanjio – posete su zabranjene, kao i izlasci, osim u medicinske svrhe.

„Zajedničke vežbe su takođe ukinute, koje smo inače praktikovali, odnosno, održavaćemo ih napolju kada to vreme dozvoli. Nema zajedničkih druženja, raznoraznih sekcija i tako dalje, ograničeni su uglavnom na izlaske napolje kad vreme dozvoli i na svoje sobe“, objasnio je Dejan Gađanski iz doma za stare „Elizabeta“

Pojedinim korisnicima sve to teško pada, pogotovo onima koji su planirali da obiđu porodice, pa su sestre tu da ih uteše, objašnjava Gađanski.

Dodaje, sve se redovno briše, ruke se redovno peru, ali uskoro bi upravo sredstva za dezinfekciju i zaštitu mogla da postanu problem.

„Nabavka je izuzetno otežana, to je problem. Nadam se da će nadležni naći načina da narede dobavljačima da prodaju ustanovama socijalne zaštite, to jest domovima potrebna sredstva. S obzirom da je veći dom u pitanju nama je potrebno 350-400 rukavica na dnevnom nivou“, kaže Gađanski. 

Na nove okolnosti, posebno na ograničavanje kretanja, privikavaju se i stariji sugrađani koji žive sami. Da bi im olakšale, lokalne vlasti angažuju volontere da umesto njih, recimo, idu u nabavku. Na poziv na solidarnost odazvali su se i pojedinci sa društvenih mreža.

Izvor : N1

Akciju je pokrenula Ana Parabucki koja je trenutno u Izraelu u kom je ta ideja uveliko zaživela.

„Onda sam odlučila da otvorim tu jednu grupu, gde bi ljudi pre svega mogli da se informišu kako da pomognu pre svega u svom komšiluku, svojim komšijama, i da na taj način inspirišu ljude da je OK da ostanu u karantinu, da su tu susedi koji će vam prosto pomoći u svemu što treba, olakšati taj ceo period“, ispričala je Parabucki. 

Za pet dana grupi se priključilo između 250 i 300 altruista koji žele da pomognu, kao i 10.000 članova. Svi međusobno dele preporuke sa sajta COVID19.rs i Svetske zdravstvene organizacije i po njima postupaju.

„Sva komunikacija se odvija preko telefona ili nekih aplikacija, recimo mesindžera, dakle, ne licem u lice. Nakon što ste doneli nešto iz prodavnice, to ostavljate ispred vrata, nemate direktan kontakt sa onim kome pomažete. Isto važi i za šetnje psa ili donošenje lekova ili bilo šta drugo“, kaže ona. 

Iako je za sada bilo samo dobrih iskustava, Parabucki poziva članove grupe, nadležne službe i zvanične, volonterske organizacije da se povežu i ujedine snage, jer ipak je reč o internetu, a kontrolisana i organizovana pomoć je uvek bolja.