Beograd prazan, ali redovi ispred apoteka – traži se maska više

Vesti 18. mar. 202018:48 > 18:49
Podeli:
Izvor: N1

Dok je Beograd sve prazniji, pred apotekama se mogu videti redovi građana koji traže u ovom trenutku deficitarna dezinfekciona sredstva, zaštine maske i rukavice. Vlast najavljuje pojačanu proizvodnju i nabavku maski, dok proizvođači dezinfekcionih sredstava kažu da više nema sirovina koje sada čekaju iz uvoza.

Jedina gužva u Beogradu danas je ispred apoteka. Traži se maska više.

„Kontaktirali smo te državne apoteke, ali uglavnom ili nije stigla količina nova, ili su već rasprodali u roku od pola sata.“

„Masku već imam, ali trebaće mi još par komada.“

N1: Imate li neku informaciju da toga sada ovde ima?

„Sada sam bio unutra, obavestili su nas da stiže za posla sata, pa ću malo da se strpim.“

Ko je strpljivo čekao, dočekao je. Ali ne zaštitne maske.

N1: Da li imaju maske?

„Ne. Samo alkohol.“

N1: Koliko daju da se kupi?

„Po dve bočice. Pa ćemo sutra opet u red.“

Da stoje u redu ispred većine privatnih apoteka nema potrebe, jer je obaveštenje već na ulazu. U međuvremenu predsednik države tvrdi da maske proizvode i zatvorenici i vojska, da stiže 30 miliona komada.

„Ja da vam kažem, ne mogu da govorim odakle, dobićemo ogromne količine hiruških maski i sprečićemo crno tržište. Proizvodi se u našoj zemlji, proizvode dve fabrike, uskoro će i treća, upregnućemo i četvrtu fabriku“, kazao je Aleksandar Vučić.

Proizvodnja dezinfekcionih sredstava međutim posustaje zbog nedostatka sirovina.

„Mi smo tog asepsola radili prošle godine negde na nivou 130.000 jedinica godišnje. A sada je to mesečni zahtev. I mi smo naše tromesečne sirovine koje smo imali potrošili ovog meseca i čekamo nove sirovine. To su jedinjenja hlorida i ona su najvažnija za dezinfekciona sredstva. Naravno on je samo iz uvoza, mi ga nemamo, tako da eto čekamo“, rekao je Dragan Božić iz „Panonije“ iz Pančeva.

Dok proizviođači čekaju sirovine, građani koji čekaju u redovima pred apotekama se snalaze.

N1: Kako se vi štitite ovih dana, nemate masku, nemate rukavice?

„Nemam, ali čim dođem kući sve bacim na pranje, iz kuće izlazim samo kad je hitno, po namirnice, maske, alkohol, lekove za moju porodicu.“

„Peremo ruke, samo to ništa više.“