Protest radnika u Juri, kažu – rade a nemaju nikakvu zaštitu od koronavirusa

Vesti 18. mar 202015:45 > 15:50
Izvor: N1

Radnici pogona fabrike Jura u Nišu jutros su obustavili rad na pola sata protestujući na taj način jer im poslovodstvo nije obezbedilo nikakvu zastitu od koronavirusa, rekli su za N1 radnici te fabrike.

Upravi Jure upućen je mejl na koji još nema odgovora, a uporedo zaposleni tvrde da nisu dobili nikakva zvanična obaveštenja na koji način će stići do posla i legitimisati policiji večeras posle 20 sati, kada počinje treća smena, a usred zabrane kretanja u vanrednom stanju.

„Nas je u jednoj smeni puna hala, ni maske nisu dovoljna zaštita, a ni njih nismo dobili“, kaže jedna od radnica Jure u Nišu.

POVEZANE VESTI

Jura je samo jedna od inostranih kompanija koja, uprkos pandemiji novog koronavirusa, nastavlja proizvodnju, iako nije reč o industriji od vitalnog značaja za funkcionisanje u ovakvim okolnostima.

Prema pisanju Južnih vesti, jutros su na radnim mestima protestovali i radnici u fabrici Šinvon u Nišu, takođe zbog nedostatka maski i rukavica.

Uporedo je gradonačelnik Niša i šef Štaba za vanredne situacije u Nišu Darko Bulatović sazvao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o prilagođavanju gradskog prevoza tokom policijskog časa firmama i ustanovama koje imaju treću smenu.

Podsetimo, u Nišu je naređena obustava rada kockarnica, frizerskih i kozmetičkih salona, a od sutra i svih pijaca, ali i dalje u kafanama i kafićima može da se boravi, ali na dva metra razdaljine.

Predviđeno je da jedna osoba bude na tri kvadratna metra prostora, a jutros su nadležni u pojedinim lokalima već intervenisali zbog nepoštovanja ove odluke. 

Tržni centri u Nišu takođe su otvoreni. Maski još nema u apotekama, a nemaju ih, prema poslednjim informacijama, ni mnogi službenici koji bi morali da ih nose. 

Broj obolelih od koronavirusa u Nišu je 14, a osmoro pacijenata je u Klinici za infektivne bolesti. Jedan pacijent koji je već bio hospitalizovan, a kome je prisustvo virusa naknadno otkriveno, diše uz pomoć respiratora.  

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.