Vlada preporučila državljanima Srbije da odlože dolazak u Srbiju

Vesti 18. mar. 202014:48 > 14:52
Podeli:
Izvor: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije preporučila je državljanima Srbije koji borave u inostranstvu da do daljeg odlože sva putovanja u Srbiju koja nisu neophodna.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je preporuku vlade „distribuiralo na sve raspoložive načine, posredstvom diplomatsko – konzularnih predstavništava, Srpske pravoslavne crtkve, glasila dijaspore“.

U saopštenju se navodi da je „nakon uvođenja restriktivnih mera u mnogim zemljama, veliki broj državljana Srbije zatečen na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Srbiju“. Reč je, dodaje se, o građanima koje u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima.

Ministarstvo ističe da „sva diplomatsko-konzularna predstavništva ulažu maksimalne napore da reše probleme  građana i organizuje njihov povratak ukoliko je to neophodno“ i  „ponovo apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji“.

„Od pojave virusa COVID 19 u svetu, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dao je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije da pomoć i zaštita građana Srbije u ugroženim područjima mora da predstavlja prioritet u njihovom radu“, navodi se u saopštenju.

Ministar je, kako se dodaje, svakodnevno u kontaktu sa svojim kolegama ministrima spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima medjunarodnih organizacija, kako bi se što brže pronašla rešenja za probleme izazvane restriktivnim merama koje zemlje donose kako bi se zaštitile od virusa, a najveći broj problema odnosi se na ograničenje prevoza putnika i transporta robe.

Odlukom ministra Dačića formiran je i Krizni štab u Ministartsvu radi pružanja pomoći gradjanima Srbije u inostranstvu. Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, 15. marta, Ministarstvo spoljnih poslova je angažovano i na pomoći stranim državljanima i njihovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koje je mera zabrane ulaska u ili tranzita kroz Srbiju zatekla na putu ka matičnoj državi ili na samoj granici Srbije.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.