Garda Vojske Srbije obeležava 185 godina od formiranja

Vesti 06. maj 201511:26 > 11:28
Tanjug/Srđan Ilić

Pripadnici Garde Vojske Srbije, elitne jedinice oružanih snaga, obeležavaju danas svoj dan - 6. maj i 185 godina od formiranja. Nikolić: Srbija vodila samo odbrambene ratove

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Predsednik Nikolić izjavio je da kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Nikolić je, u obraćanju na svečanosti povodom Dana Garde VS, rekao da ga je sudbina darivala izuzetnom čašću da sa pripadnicima Garde obeležava godišnjice nekih od najznačajnijih datuma u našoj istoriji i podvukao da će za tri dana, u maršu pobednika u Drugom svetskom ratu, moskovskim Crvenim Trgom stupati i Garda VS, predstavlajući svakog našeg vojnika i svakog našeg građanina.

„Naši gardisti će marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika, a celi slobodarski svet će u njima prepoznati naše borce iz Drugog svetskog rata. Oni će marširati u ime Srbije, zemlje koja je uvek u svojoj istoriji vodila samo odbrambene ratove, koja je uvek bila na strani pravde i slobode“, kazao je on.

Osvrnuvši se na istorijat Garde Nikolić je naveo da su pripadnike Vojske Srbije, naročito njene Garde, činili i čine najbolji među nama.

Kako je rekao, samo takve je i birao Miloš Obrenović kada je 1830. godine po nahijama tražio mladiće za formiranje Gvardije. „U svojoj, 185 godina čuvanoj tradiciji, Garda Vojske Srbije menjala je svoje ime, ali je njen zadatak – da bude simbol vojničke obučenosti i časti, ogledalo vojnog ustrojstva zemlje – bio i ostao isti“ naveo je Nikolić i dodao da su, uvek junaci, heroji, uvek na ponos naroda i vojske, prolazili kroz najteža iskušenja i besprekorno izvršavali svaki postavljeni zadatak.

Obeležavanje Dana Garde pratila je Maja Nikolić:

Čestitka premijera

Premijer Aleksandar Vučić uputio je čestitku svim pripadnicima Garde.„Svim pripadnicima Garde upućujem iskrene čestitke povodom 6. maja, dana ove jedinice. Profesionalnim, savesnim i odgovornim izvršavanjem zadataka doprinosite jačanju ugleda kako Vojske, tako i Republike Srbije“, naveo je on.

Istorijat:

Pripadnici Garde obeležavaju 6. maj u znak sećanja na isti datum 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde – Gvardija.

U sastav te jedinice 1831. godine ušla je i muzika – „Knjaževsko-serbska banda“, a prethodno je knjaz Miloš Obrenović tražio od starešina da mu po „stasu i ugledu“ odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija.

Najbolji mladići – budući gardisti, po zahtevu tadašnjeg knjaza Srbije morali su da budu „u svakom pogledu primerni“, da ne piju i da nisu „vetrogonje“, a i „ako je mogućno, da budu pismeni“.

Posle završetka Prvog svetskog rata, prilikom izbora jugoslovenskih gardista zahtevano je, takođe, dobro zdravlje regruta, njihovo određeno socijalno poreklo, primereno vladanje i pismenost, kao i da budu „lepe i ugledne spoljašnosti“.

Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić
Tanjug/Srđan Ilić

U toku i posle završetka Drugog svetskog rata, jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona ćinio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske.

Od Pratećeg bataljona 1. novembra 1944. godine formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije, da bi 1. novembra 1994. godine formirana Gardijska brigada.

Ona je 2006. godine preformirana u Gardu Vojske Srbije. Gardu čine komanda, komandni vod, gardijski bataljon, 25. bataljon vojne policije, logistički bataljon, kao i objekti posebne namene i rezidencijalni objekti.

Pripadnici te elitne jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane, kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.