Blog uživo: Policijski čas u Srbiji, sa balkona aplauzi za medicinske radnike

Podeli:
Izvor: N1

U Srbiji je treći dan na snazi vanredno stanje. Zabranjen izlazak starijih od 65 godina u urbanim sredinama, i starijih od 70 u seoskim sredinama. Počeo policijski čas, zabranjeno kretanje do 5 sati. Registrovano 89 slučajeva oboljevanja od koronavirusa. Jedna osoba u KC Vojvodine u kritičnom stanju. Premijerka najavila drastične kazne za povratnike iz inostranstva koji prekrše mere samoizolacije. Sa balkona aplauz za medicinske radnike.

0:00

Cela austrijska provincija Tirol sa oko 750.000 stanovnika stavljena je u karantin, izolovana od drugih krajeva Austrije zbog jake epidemije koronavirusa u toj alpskoj oblasti, javile su lokalne vlasti.

23:42

Portugal proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa

Portugal je proglasio vanredno stanje kojim se omogućuje vladi da ograniči slobodu kretanja da bi zaustavio širenje pandemije koronavirusa u zemlji.

23:41

Američki proizvođači automobila Dženeral motors, Ford i Fijat Krajsler objavili su da prekidaju proizvodnju automobila u Severnoj Americi kao odgovor na pandemiju novog koronavirusa.

23:39

Kina isporučuje dva miliona maski u EU

Kina će poslati više od dva miliona zaštitnih maski Evropskoj uniji, koja je postala epicentar pandemije koronavirusa, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

23:35

Sedam novih slučajeva, broj obolelih od koronavirusa u Makedoniji porastao na 42

U Severnoj Makedoniji je potvrđeno sedam novih slučajeva oboljevanja od koronavirusa i ukupan broj obolelih je porastao na 42, obavio je ministar zdravlja Venko Filipče.  

23:29

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da na Kosovu nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja jer su institucije, kako je naveo, preduzele sve potrebne mere za prevenciju koronavirusa.

22:57

Tramp šalje brodove bolnice u Njujork i na Zapadnu obalu

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će poslati brodove bolnice američke mornarice u Njujork zbog širenja koronavirusa.

22:44

Petrović Škero: Način na koji je uvedeno vanredno stanje urušava vladavinu prava

Način na koji je uvedeno vanredno stanje dodatno urušava vladavinu prava u našoj zemlji, izjavila je za Istinomer predsednica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Vida Petrović Škero i ukazala da termin „policijski čas naš pravni sistem ne prepoznaje“.  

22:38

SZO: Počelo prvo ispitivanje vakcine protiv koronavirusa

Počelo je prvo ispitivanje vakcine protiv koronavirusa, saopštio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus, prenosi Anadolija.

22:31

U Smederevu pomoć siromašnima i starima

Narodna kuhinja u Smederevu se pripremala da svim korisnicima starijim od 65 godina hranu dostavlja na kućni prag. U saradnji s Crvenim krstom, otvorene su tri telefonske linije za sve ostale Smederevce starije od 65 godina koji žive sami, da bi naručili šta im je potrebno što će im takođe biti dostavljeno kući.

To su telefoni: 026/4622-349, 026/4622-543 i 062/80-30-870.

O starima i bolesnima i svima kojima treba pomoć, brinuće i deset geronto-domaćica. Apotekarska ustanova Smederevo pravi dezinfekciona sredstva, a dobila je i izvesnu količinu higijenskih maski.

22:26

Pandemija koronavirusa će imati negativan uticaj na privrede u regionu koji pokriva Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali kada se epidemija obuzda očekuje se snažan oporavak, navela je EBRD u ekonomskoj proceni.

22:15

Zatvaraju se ugostiteljski objekti u Nišu

Štab za vanredne situacije Niša naredio je da svi ugostiteljski objekti u gradu budu zatvoreni od sutra u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. 

22:14

Promenjen red vožnje u unutrašnjem železničkom saobraćaju

Preduzeće Srbija voz a.d. saopštilo je da je usled uvođenja vanrednog stanja i zabrane kretanja građana od 20.00 do 05.00 sati zbog širenja koronavirusa, izmenilo red vožnje u unutrašnjem saobraćaju.  

22:04

SZO: Afrika treba da se probudi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus izjavio je da bi Afrika trebalo da se probudi, nakon se broj zaraženih koronavirusom u Južnoj Africi skoro udvostručio na 116 od pre dva dana.

21:56

Šarčević: Nekoliko opcija za polaganje mature

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja napraviti nekoliko opcija za polaganje mature, o čemu će obavestiti javnost za nekoliko dana.

21:50

Šest novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori

U Crnoj Gori potvrđeno je novih šest slučajeva oboljevanja od koronavirusa, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Time je broj obolelih u Crnoj Gori porastao na osam.

21:46

Student na Infektivnoj klinici: Negativan na virus, ali sad više nemam gde

Studenti iz beogradskih domova morali su da se isele, zbog vanrednog stanja, za 24 sata. To je izazvalo brojne probleme, kažu za N1 studenti iz Studentskog doma sa Novog Beograda. Jedan od njih nam se javio i iz Infektivne klinike, gde je došao zbog toga što ima simptome novog virusa, i zato što je bio u okruženju onih koji su doputovali iz Italije. 

21:44

Kako žive stariji građani – volonteri pomažu, promene i u gerontološkim centrima

Kao jedna od mera vanrednog stanja počela je da se primenjuje i zabrana izlaska iz stanova i kuća osobama starijim od 65 godina. Kako bi im se pomoglo, lokalne samouprave pokrenule su volonterske službe, ali su se i građani samoinicijativno organizovali da pomognu. Osim na one koji se brinu sami o sebi, pandemija koronavirusa uticala je i na živote starijih građana koji su smešteni u gerontološkim domovima.  

21:33

I Kragujevčani aplauzom pozdravili zdravstvene radnike

I Kragujevčani su se večeras, kao i građani u Beogradu, masovno odazvali pozivima sa društvenih mreža da u 20 časova aplauzom pozdrave srpske zdravstvene radnike.

21:32

Aplauz sa beogradskih balkona za medicinske radnike

Na pozive s društvenih mreža, građani u Beogradu su tačno u 20.00 sati sa svojih prozora i terasa aplaudirali su u znak podrške zdravstvenom osoblju Srbije.

21:16

Merkel o koronavirusu: Od Drugog svetskog rata nismo imali veći izazov

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se država zbog epidemije koronavirusa suočava sa najvećim izazovom posle Drugog svetskog rata i pozvala je građane da se striktno pridržavaju svih saveta stručnjaka kako bi se umanjilo ili bar usporilo širenje virusa.

20:38

NBS: Banke obavezne da dužnicima ponude zastoj u otplati kredita

Banke i davaoci lizinga u Srbiji su obavezni da u naredna tri dana, do 21. marta, dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza (moratorijum), saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

NBS je juče usvojila porpise o zastoju u odlaganju kredita u naredna tri meseca radi očuvanja finansijske stabilnosti u uslovima potencijalnih rizika uzrokovanih vanrednom zdravstvenom situacijom u zemlji.

20:27

Pelemiš: Srbija ima 6.000 spremnih kreveta za obolele od koronavirusa

Epidemiolog Mijomir Pelemiš izjavio je da Srbija ima spremnih 6.000 bolničkih kreveta za obolele od koronavirusa i dodao da taj broj može biti povećan.

20:24

Počeo policijski čas u Srbiji u 20h, policija prisilno odvela jednu ženu kući

Policijski čas počeo je večeras u Srbiji u 20 sati. Reporter N1 javlja da su ulice Beograda u centru grada potpuno puste. Na Topličinom vencu policija je jednu ženu prisilno odvela kući.

Kako javlja reporter N1, na Topličinom vencu policija je prisilno odvela kući ženu koja nije htela da ih posluša i skloni se sa ulice i vređala je policajce.

20:17

U Hrvatskoj od ponoći na snagu stupaju znatno strože mere u borbi protiv koronavirusa, poput zabrane javnih okupljanja i rada trgovina osim za prehranu i higijenu, objavio je Nacionalni štab za civilnu zaštitu.

Od jutros je potvrđeno još šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je sada ukupno 87 obolelih.

20:11

Obustavljen međunarodni saobraćaj sa niškog aerodroma

Vlada Srbije odlučila je da međunarodni vazdušni saobraćaj sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ bude obustavljen do daljeg u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Vlada je na sednici usvojila i odluku po kojoj će zdravstveni i sanitarni inspektori određivati obavezujuće mere obaveznog zdravstvenog nadzora i mere obavezne samoizolacije i usmenim putem, umesto samo uručivanjem pismenih rešenja što je do sada bio slučaj.

20:08

RSE: EU identifikuje manipulaciju koronom na Zapadnom Balkanu

Posebno telo Evropske unije (EU) koje se bavi dezinformacijama je zaključilo da mediji na Zapadnom Balkanu nisu imuni od propagande o koronavirusu. U dokumentu, koji je objavila Evropska služba za spoljnu akciju, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, eksperti upozoravaju da postoji nekoliko rizika povezanih sa širenjem dezinformacija vezanih za virus Covid-19 na Zapadnom Balkanu.

Ovdašnji eksperti očekuju da će doći do jačanja teorija zavere o koronavirusu, posebno u kontekstu predstojećih izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji i protesta koji su u toku u Albaniji i Crnoj Gori.

19:50

Vanredno stanje u Severnoj Makedoniji

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je vanredno stanje na celoj teritoriji svoje države u trajanju od 30 dana.

19:13

Brnabić: Povratnici koji prekrše meru samoizolacije biće smešteni u karantin

„Za one povratnike iz inostranstva koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno merama, Ministarstvo pravde je obezbedilo tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smeštaj lica do daljeg. Ukoliko ih u kontroli uhvatimo, oni će biti u ovim objektima. Ako takvo lice zarazi druga lica i naruši im zdravlje može mu se izreći kazna od jedne od osam godina, ako zarazi lice i dođe do smrti, onda je kazna od dve do 12 godina zatvora“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

18:53

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se prijem novih pacijenata čije zdravstveno stanje ne zahteva hitnu intervenciju odlaže u svim vojnozdravstvenim ustanovama – na Vojnomedicinskoj akademiji, u vojnim bolnicama Niš i Novi Sad i u Centru vojnomedicinskih ustanova.

18:47

U Italiji u jednom danu umrlo 475 ljudi od posledica koronavirusa

Samo u jednom danu u Italiji je od posledica koronavirusa umrlo 475 osoba, poslednji su podaci zdravstvenih službi u toj zemlji.

18:36

Komora javnih izvršitelja saopštila je da je usvojila Uputstvo po kome su izvršitelji upućeni da za vreme vanrednog stanja ne odlučuju po predlozima za izvršenje, ne sprovode započeta izvršenja, ne vrše iseljenja i prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari izvršnog dužnika.

18:21

Nemačka pretvara hotele i velike hale u bolnice

Nemačka će pretvoriti hotele i velike hale u bolnice kako bi se povećao kapacitet službi za intenzivnu negu obolelih od koronavirusa, saopštila je nemačka vlada.

Uspostavljanje takvog privremenog smeštaja „treba da omogući bolnicama da se usredsrede na proširenje kapaciteta intenzivne nege“, objasnila je nemačka vlada u saopštenju.

18:20

Unesko: Pola đaka i studenata u svetu van škole zbog pandemije koronavirusa

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) saopštila je da je pola studenata i đaka u svetu sada van škole zbog globalne pandemije koronavirusa.

Poslednja zatvaranja škola pogađaju 102 zemlje, a sa manjim lokalizovanim zatvaranjima u drugim zemljama ukupno 850 miliona đaka i studenata, od predškolskog uzrasta do univerziteta ne pohađa nastavu.

18:18

U Svilajncu se zatvaraju svi ugostiteljski objekti i kladionice

Štab za vanredne situacije opštine Svilajnac je, u skladu sa vanrednim stanjem u Srbiji, doneo naredbu o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata, osim onih koji vrše uslužnu dostavu i isporuku hrane, kao i zatvaranju kladionica i ostalih priređivača igara na sreću na teritoriji opštine Svilajnac, počev od sutra.

Radno vreme svih pravnih subjekata na teritoriji opštine Svilajnac biće do 19 časova, osim onih za koje je utvrđena radna obaveza u vreme vanrednog stanja.

18:17

U Pirotu zabranjen rad svih ugostiteljskih objekata, igraonica, frizerskih i kozmetičkih salona

Gradski štab Pirota za vanredne situacije doneo je naredbu kojom se u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja epidemije koronavirusa, od sutra u potpunosti zabranjuje rad svih ugostiteljskih objekata na području grada.

Štab je odluku doneo na telefonskoj sednici, postupajući po predlogu Zavoda za javno zdravlje i Udruženja za ugostiteljstvo i turizam pri Privrednoj komori Pirota.

Odlukom je zabranjen rad restoranima, kafićima, barovima, kafanama, ćevabdžinicama, picerijama, poslastičarama, restorana u hotelima i ostalim ugostiteljskim objektima.Rad se zabranjuje i objektima za zabavu i igru (igraonice) i objektima za igre na sreću (kladionice i slično) kao i kozmetičkim i frizerskim salonima.

18:05

U Srbiji 89 registrovanih slučajeva koronavirusa

U Republici Srbiji je do danas u 18 časova registrovano ukupno 89 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs. To je šest slučajeva više nego jutros kada je bilo 83 obolela.

17:58

Hapšenja vlasnika kafića i restorana u Crnoj Gori zbog nepoštovanja zabrane rada

U Crnoj Gori nastavljena su hapšenja vlasnika kafića i restorana jer su, uprkos zabrani rada zbog širenja koronavirusa, otvorili lokale.

17:47

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“, u koordinaciji sa Gradskim štabom za vanredne situacije Grada Beograda, od večeras počinje dezinfekciju javnih površina iz svoje nadležnosti, koristeći hlor kao dezinfekciono sredstvo, saopšteno je iz Gradske uprave.

17:40

Turska zatvara granicu sa Grčkom i Bugarskom

Turska je saopštila da zatvara granicu sa Grčkom i Bugarskom u okviru mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Granični prelazi sa ove dve zemlje biće zatvoreni za putnike počev od danas u ponoć, odnosno u 21 čas po GMT, javila je novinska agencija DHA, pozivajući se na tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

17:40

Prazne ulice i bašte kafića

Treći dan vanrednog stanja u Beogradu, građani se privikavaju na nov način života, zbog mera koje je uvela Vlada Srbije. Ulice su skoro prazne, kao i bašte kafića.

17:29

Velikić: Uveli smo stroge mere, zašto kafići i restorani ostaju otvoreni

Pisac Dragan Velikić nazvao je „zapanjujućom situacijom“ činjenicu da, uvođenjem strožih mera tokom vanrednog stanja, kafići i restorani i dalje ostaju otvoreni, a da se sa druge strane društvo opredeljuje za najradikalnije mere.

17:29

U Nišu mladi ne poštuju propise, najavljeno potpuno zatvaranje svih kafana

Na Infektivnoj klinici u Nišu je osam pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je jedan u teškom stanju. U ovom gradu stariji sugrađani se pridržavaju propisa i ne izlaze na ulice, ali ih zato mladi ne poštuju i mnogi od njih provode vreme u kafićima, pa je zbog toga, nezvanično, najavljena odluka o potpunom zatvaranju svih ugostiteljskih objekata, javlja izveštač N1 iz ovog grada.    

17:25

Ljajić: Ne očekujem poremećaje u snabdevanju, uskoro stižu maske iz Kine

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da ne očekuje poremećaje u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama i robom široke potrošnje i pored velikog pritiska na supermarkete. Kineski kontigent maski za lice u apotekama bi trebalo da bude do subote, rekao je ministar Ljajić za N1.

16:13

Besplatan pristup „onlajn“ udžbenicima za učenike i profesore

Članovi Udruženje izdavača udžbenika doneli su odluku da svim učenicima i nastavnicima škola u Srbiji daju besplatan pristup svojim digitalnim udžbenicima, kao i mogućnost rada „on line“.

16:11

Prihodi kompanija u Italiji mogli bi da budu manji za 17,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ukoliko epidemija korona virusa potraje do kraja godine, prenosi Bankar.me analizu agencije Rojters.

16:10

Medicinska sestra na Novom Beogradu zaražena koronavirusom

Medicinska sestra koja radi na odeljenju pedijatrije u Domu zdravlja Novi Beograd zaražena je novim virusom korona, potvrđeno je za Raskrikavanje.

Pod nadzor je stavljeno više od 20 ljudi, što članova osoblja što pacijenata sa kojima je zaražena sestra bila u kontaktu.  

16:09

Protest upozorenja radnika u Juri

Radnici pogona fabrike Jura u Nišu jutros su obustavili rad na pola sata protestujući na taj način jer im poslovodstvo nije obezbedilo nikakvu zastitu od koronavirusa, rekli su za N1 radnici te fabrike.

Upravi Jure upućen je mejl na koji još nema odgovora, a uporedo zaposleni tvrde da nisu dobili nikakva zvanična obaveštenja na koji način će stići do posla i legitimisati policiji večeras posle 20 sati, kada počinje treća smena, a usred zabrane kretanja u vanrednom stanju.

16:07

Otkazan jubilarni Glastonberi

Ovogodišnje izdanje slavnog britanskog muzičkog festivala u Glastonberiju otkazano je zbog pandemije koronavirusom, objavili su organizatori. Ovogodišnje, ujedno i jubilarno 50. izdanje, trebalo je da bude održano krajem juna.

15:42

Radnici „na čekanju“ u Sloveniji dobijaće 80 odsto plate

Slovenački poslodavci koji će zbog epidemije koronavirusa zaposlene upućivati kući „na čekanje“ moraće da im isplaćuju naknadu od najmanje 80 odsto prosečne plate u prethodna tri meseca, a 40 odsto tog iznosa će obezbediti država, predložila je danas Vlada Slovenije.

Takvo interventno rešenje predloženo zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa na privredu, prihvatio je danas parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a poslanici će ga potvrditi krajem nedelje u sklopu paketa pomoći privredi, prenela je hrvatska agencija Hina.

15:24

Otkazana ovogodišnja Evrovizija u Roterdamu

Takmičenje za Pesmu Evrovizije u Roterdamu otkazano je zbog opasnosti od širenja koronavirusa, saopšteno je na sajtu Evrovizije.

„S velikom žalošću saopštavamo da je otkazano takmičenje za Pesmu Evrovizije 2020. u Roterdamu. Poslednjih nedelja smo proučavali mnoge alternativne opcije kako bi se održalo takmičenje za Pesmu Evrovizije“, piše u saopštenju.

15:19

Poljoprivrednicima za rad od 20h do 5h neophodna dozvola

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je svaki poljoprivredni proizvođač, koji mora da obavlja poljske radove u vreme zabrane kretanja, dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja.

Kako je precizirano, odobrenje za kretanje je potrebno vlasniku ili korisniku zasada ili druge poljoprivredne površine, u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza, koje obavlja u vreme zabrane kretanja, od 20 sati do 5h.

15:14

U Češkoj supermarketi od 10 do 12 sati za penzionere

Češka vlada zabranila je od četvrtka ulazak u radnje sa prehrambenim proizvodima u maloprodaji i apoteke svakog dana od 10 do 12 časova, kako bi u to vreme u njima mogli uz manji rizik da se snabdevaju penzioneri stariji od 65 godina, a od ponoći svi u javnom prostoru treba da prekriju maskom ili makar šalom nos i usta.

15:00

Državljanima Srbije iz inostranstva Vlada Srbije preporučila odlaganje povratka

Vlada Srbije preporučila je državljanima Srbije koji borave u inostranstvu da do daljeg odlože sva putovanja u Srbiju koja nisu neophodna.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je preporuku vlade „distribuiralo na sve raspoložive načine, posredstvom diplomatsko – konzularnih predstavništava, Srpske pravoslavne crkve, glasila dijaspore“.

14:50

Visoki predstavnik EU obećao ekonomsku pomoć zemljama u regionu

Evropska unija će pomoći BiH i drugim zemljama regiona u suzbijanju ekonomskih posledica nastalih zbog pandemije koronavirusa, izjavio je portparol visokog predstavnika Evropske unije za bezbednost i spoljne poslove Peter Stano.

Što se tiče komentara pojedinih zvaničnika u Srbiji i BiH da je EU ostavila ove zemlje da se same bore s ovom situacijom, Stano je rekao da ovo nije vreme za polemike i neutemeljene optužbe.

14:42

Taksisti čekaju pojašnjenje u vezi s radom za vreme policijskog časa

Beogradski taksisti još čekaju odluku nadležnih organa o tome da li će raditi u periodu između 20 i 5 sati, kada je na snazi policijski čas, rečeno je FoNetu u Beogradskom taksiju. „Nismo još zvanično obavešteni o tome, ali se postavlja pitanje koga ćemo voziti ako je u tom periodu zabranjeno kretanje građana. Ipak, ostaje nejasno šta činiti u hitnim slučajevima, prevozu povređene dece ili trudnica u zdravstene ustanove“, rekao je Milan Bojić iz Beogradskog taksija.

Ista nedoumica, naveo je Bojić, ostaje i u slučaju zakazanih vožnji do aerodroma „Nikola Tesla“.

Sekretarijat za javni saobraćaj podelio je dezinfekciona sredstva na bazi hlora, i naša vozila se redovno dezinfikuju, dodao je.

14:36

Preporuke Ministarstva poslodavcima

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je Preporuku za organizovanje rada u javnim upravama i državnim institucijama.

Poslodavac, kako je navedeno, prvenstveno treba da ima u vidu da su naročito ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima i lica starija od 60 godina a da posebnu zaštitu ima roditelj deteta do 12 godina. Pročitajte  preporuke ovde.

14:33

Profesor Savić o ekonomskim posledicama pandemije

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da će ekonomska kriza u svetu, posle pandemije koronavirusa biti teža od velike krize 2008. godine.

On je rekao da i „kada bi se pandemija koronavirusom sutra završila, ekonomija ne bi prošla bez značajnih šteta jer su već veliki gubici u turizmu i saobraćaju“.

14:32

Prijave zbog nepoštovanja samoizolacije, priveden ugostitelj

Policija u Inđiji i Rumi podneće krivične prijave nadležnim tužilaštvima protiv tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, saopštio je MUP.

A zbog nepoštovanja odluke o radnom vremenu uhapšen je jedan Zrenjaninac, ugostitelj.

Detaljnije ovde.

14:10

Kurti smenio ministra zbog izazivanja panike i protivljenja vanrednom stanju

Premijer Kosova Aljbin Kurti smenio je ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua zbog protivljenja premijerovim stavovima o uvođenju vanrednog stanja na Kosovu i izazivanja panike, ocenama da se broj zaraženih povećava iz sata u sat.

Veljiu je u izjavi za Klan Kosova rekao da se „broj zaraženih povećava svakog trenutka“ čime je širio paniku među građanima, pošto ni Ministarstvo zdravlja niti Nacionalni institut javnog zdravstva nisu izjavili da se broj zaraženih povećava iz časa u čas, navedeno je.

13:54

Akcija „Sat za planetu“ 28. marta, okupljanja – virtuelna

Najveća globalna akcija za očuvanje planete, „Sat za našu planetu“, uz slogan „Okrenimo se prirodi!“, obeležiće se 28. marta isključivanjem svetla u 20.30, najavio je Svetski fond za prirodu (WWF).

Zbog pandemije koronavirusa i zbog toga što okupljanja u većini zemalja nisu moguća, ove godine WWF poziva pojedince da se priključe akciji virtualno, dajući svoj glas za planetu putem društvenih mreža, uz mogućnost da osvoje interesante nagrade, a detalji su dostupni na zvaničnoj WWF Srbija Facebook stranici.

13:47

U poslednja 24 sata u Španiji preminulo 67 osoba, ukupno 588 žrtava zaraze

U Španiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.538 novih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, tako da sada ima ukupo 13.716 pozitivnih.

Gotovo polovina inficiranih nalazi se na bolničkom lečenju, a prema poslednjim podacima 774 pacijenta su na intenzivnoj nezi.

Od početka epidemije u Španiji je preminulo 588 osoba, od čega u poslednja 24 sata 67.

13:31

Profesionalni upravnici organizuju pomoć najstarijima

Profesionalni upravnici u Beogradu pokušaće da organizuju pomoć najstarijim sugrađanima u zgradama tako što će im dostavljati namirnice i lekove, dogovoreno je na sastanku predstavnika Grada sa profesionalnim upravnicima.

Tamo gde to nije moguće, upravnici bi trebalo da obezbede stalni kontakt sa opštinama na svojoj teritoriji, kao i sa opštinskim kol-centrima.

13:28

Još četiri slučaja u Severnoj Makedoniji, novi bilans 35 zaraženih

U Severnoj Makedoniji u sredu pre podne potvrđena su četiri nova slučaja korona virusa i broj obolelih je sada 35, saopštio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je naveo na svom Fejsbuk profilu, sve četvoro novoobolelih su iz Skoplja, a stanje svih pacijenata je stabilno.

13:20

U Iranu broj preminulih od koronavirusa porastao za 147, ukupno 1.135 žrtava

Iranske vlasti saopštile su da je još 147 osoba umrlo od posledica zaraze koronavirusom u toj zemlji, pa je ukupan broj porastao na 1.135.

Zamenik ministra zdravlja, Alireza Raisi saopštio je na konferenciji za novinare u Teheranu i da je u toj državi korona virusom zaražena 17.361 osoba.

Ovo je najveći dnevni rast smrtnih slučajeva koje je iransko Ministarstvo zdravlja zabeležilo otkad se koronairus pojavio u toj zemlji.

Detaljnije ovde.

13:16

Počeo da radi CarGo volonterski servis za najugroženije

CarGo studentski volonterski servis za pomoć najstarijim i najugroženijim sugrađanima tokom pandemije koronavirusa počeo je da radi, saopštila je kompanija CarGo.

CarGo će tokom akcije sa studentima više fakulteta dostavljati porudžbine najstarijim i najugroženijim sugrađanima kako bi u periodu vanrednog stanja ostali u svojim domovima.

Građani mogu da se jave svakog dana do 12.00 i poruče šta im je potrebno od osnovnih životnih namirnica, a dostava se radi istog dana od 12.00 do 18.00.

Svi stari i ugroženiji sugrađani mogu da se jave svakog dana na telefone 064/4017-829, 060/8374-064, 060/8374-092, 069/8061-745 i 061/1744-353 i istog dana će im biti organzovana dostava potrebnih namirnica i lekova.

13:10

Jedan pacijent u Novom Sadu u kritičnom stanju, troje u teškom

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu trenutno se nalazi pet pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je jedan u kritičnom stanju, izjavio je u Novom Sadu član Kriznog štaba za vanredne situacije pokrajinske Vlade Zoran Gojković. Tri osobe su na respiratorima.

On je dodao da je pacijent zaražen virusom korona koji se nalazi u Opštoj bolnici u Pančevu u dobrom opštem stanju.

12:50

Kod dvojice muškaraca iz Ćuprije potvrđen koronavirus

Zavod za javno zdravlje u Ćupriji potvrdio je da su dvojica muškaraca iz Ćuprije zaražena koronavirusom, izjavio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Erić je kazao da se oni osećaju dobro i da su u kućnoj izolaciji.

„Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ispituje sa kojim osobama su oni bili u kontaktu i nadam se da ćemo t brzo saznati“, rekao je Erić.

Erić je naglasio da je problem što se neki ljudi koji su došli iz inostranstva ne pridržavaju odluke da budu u samoizolaciji 14, odnosno 28 dana.

„Veliki broj sugrađana se vratio iz inostranstva, a nekolicina neodgovornih je umesto da bude u izolaciji šetala po gradu, odlazila u kafiće i time ugrožavala ostale sugrađane“, rekao je Erić.

12:41

NALED predlaže 10 mera za očuvanje radnih mesta

Stručni tim NALED-a formulisao je paket mera da se održi likvidnost privrede i kontinuitet poslovanja, podrže lokalne samouprave i građani koji će biti najviše pogođeni posledicama pandemije koronavirusa.

Predlažu, između ostalog, privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade, jednokratnu finansijsku pomoć za kompanije i preduzetnike u najosetljivijim sektorima koji beleže znatan pad prihoda, kao i za pojedince koji ostaju bez posla, uvođenje produženog porodiljskog odsustva i vaučera za angažovanje pomoći u kući oko čuvanja dece…

Svih 10 predloga mera pogledajte ovde.

12:30

Privredna komora Srbije pozvala je kompanije, koje imaju organizovan rad u noćnim smenama ili rad van perioda predviđenog okvira dozvoljenog kretanja, da joj se danas do 12 sati jave kako bi bi obezbedili dozvole za svoje radnike.

Potrebno je, kako je navedeno na sajtu PKS, da kompanije pošalju podatke na imejl adresu [email protected]

Kako je precizirano, potrebno je poslati naziv privrednog subjekta, matični broj privrednog subjekta, ime, prezime i kontakt podatke osobe zadužene za koordinaciju i sedište firme.

12:25

Izvršiteljima preporučeno da obustave neka izvršenja, notarima da odlože ročišta

Ministarstvo pravde izdalo je preporuke za rad javnih izvršitelja i javnih beležnika za vreme vanrednog stanja. Preporuke su donete nakon sastanka sa predstavnicima pravosudnih institucija, advokature i pravosudnih profesija, kao i epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Detaljnije o preporukama pročitatjte ovde.

12:22

BMW privremeno zatvara fabrike u Evropi i Južnoj Africi

Proizvođač automobila BMW je saopštio da će privremeno zatvoriti fabrike u Evropi i Južnoj Africi zbog pandemije koronavirusa. Izvršni direktor BMW Oliver Cipse je rekao da će skoro polovina fabrika ove nemačke kompanije biti zatvorena do 19. aprila.

12:19

Vojska Srbije obezbeđuje granične prelaze, migrantske centre i bolnice

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja, Vojska Srbije je od danas dodatno angažovana na celoj teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Prema novim merama Vojska Srbije stavila je pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre, centre za azil i sve bolnice.

Konkretno angažovanje pripadnika Vojske Srbije regulisano je odlukama i naređenjima ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića iz njihovih nadležnosti na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije COVID-19.

12:14

Višković: Testirani svi koji su bili u kontaktu s ministrom RS, nalazi negativni

Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da je broj zaraženih od koronavirusa u tom entitetu 29. Petoro ministara i republički inspektor zdravstva koji su bili u kontaktu s ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatanom Klokićem, a kojem je potvrđena zaraza koronavirusom, testirani su tokom noći i nalazi su negativni.

11:54

Prvi slučaj koronavirusa u Gambiji, u Africi oko 500 zaraženih

Prvi slučaj koronavirusa zabeležen je u Gambiji, zapadnoafričkoj zemlji. Ministar zdravlja Gambije Ahmadu Samateh objavio je da je test 20-godišnje žene, koja je doputovala iz Velike Britanije, pozitivan.

Broj zaraženih širom Afrike dosegao je 500.

11:45

Kragujevac odlaže plaćanje računa za komunalije, zatvaraju se dečja igrališta

Kragujevac je doneo 17 mera u cilju zaštite građana od koronavirusa. O novim paravilima u gradu pročitajte ovde.

11:38

Zašto Južna Koreja ima tako malo smrtnih slučajeva od Covid-19, a Italija više

Kako se COVID-19 pandemija koronavirusom pojačava, velika pažnja u SAD-u se posvećuje povećanju dostupnosti dijagnostičkom testiranju. Iako je poznato da testiranje efikasno smanjuje rizik od transmisije, mnogi stručnjaci su počeli da povezuju više testiranja sa statistikom koja najviše brine – preživljavanjem virusa, piše CNN.

Veza izgleda jasna, posmatrajući dve zemlje sa velikom epidemijom. U Južnoj Koreji stopa testiranja je prilično visoka (3.692 testa na milion ljudi od 8. marta), a smrtnost medju zaraženima prilično niska (oko 0,6 odsto, ili 66 smrtnih slučajeva, po poslednjim podacima). Nasuprot Koreji, u Italiji je testirano oko 826 ljudi na milion stanovnika, a smrtnost medju zaraženima je skoro deset puta veća – više od 1.000 ljudi je umrlo od te bolesti.

11:31

Negativna građanka koja je iz Nemačke preko Italije došla u Kraljevo

U Kraljevu je pacijentkinja, koja je iz Nemačke preko Italije stigla u Srbiju, negativna. Ni u Kraljevu ni u Kruševcu nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, javlja reporter N1.

Detaljnije ovde.

11:28

Zaštitnik građana prati poštovanje ljudskih prava tokom vanrednog stanja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da prati poštovanje ljudskih prava shodno uslovima takve vanredne situacije, kao i da se time svakodnevno bavi mobilna ekipa ombudsmana.

Pašalić je naveo da će se u situacijama opasnosti po ugrožavanje ljudskih prava, on obratiti nadležnim državnim organima, institucijama, ustanovama i organizacijama kako bi se „u potpunosti poštovala ljudska prava shodno postojećim okolnostima“.

11:27

Juta: Vaučeri umesto uplaćenih putovanja, problem daleke destinacije

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić rekao je da će „turistički aranžmani preko agencija iz Srbije, čiji su polasci bili planirani do 15. maja, biti otkazani prema uputstvima nadležnih“, a da će građanima čija su putovanja otkazana zbog epidemije koronavirusa biti ponuđeni vaučeri.

Seničić je za Istraživačko-izdavački centar Demostat izjavio da „očekivati povrat novca nije realno“. Ističe da će posebnih problema biti sa najskupljim turističkim aranžmanima na dalekim destinacijama, koje nisu zahvaćene virusom jer oni ne prihvataju otkaze putovanja.

11:21

Maske u Čačku u utorak bile 187 dinara, inspekcija kaže – nema nepravilnosti

Čačani su se žalili jer su u utorak stigle maske u apoteku u tom gradu po ceni od 187 dinara. Republička tržišna inspekcija, prenosi reporter N1, nije utvrdila nepravilnosti.

Pogledajte šta su o ceni rekli iz Apoteke Čačak ovde.

11:09

Folksvagen na dve nedelje zaustavlja fabrike u Evropi

Nemački gigant autoindustrije Folksvagen (Volkswagen) gasi proizvodna postrojenja u Evropi zbog širenja potencijalno smrtonosnog koronavirusa. Iz kompanije je saopšteno da su na dve nedelje zaustavili proizvodnju u Evropi.

11:04

Dete iz Čačka negativno

Petnaestogodišnje dete iz Čačka za koje se sumnjalo da je zaraženo je negativno, nije utvrđen covid-19, reč je samo o sezonskom gripu, javlja reporter N1

11:03

Tači potpisao ukaz o uvođenju vanrednog stanja

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da je potpisao ukaz o proglašavanju vanrednog stanja na celoj teritoriji Kosova zbog koronavirusa. Da bi bio važeći, ovaj ukaz treba da potvrdi skupština Kosova dvotrećinskom većinom.

10:53

„Prvi partizan“ šalje trećinu radnika na prinudni odmor

Fabrika municije „Prvi partizan“ iz Užica donela je odluku da zbog vanrednog stanja i koronavirusa na prinudni odmor pošalje oko 500 od 1620 radnika, a da poštuje neophodne uslove rada zbog ispunjenja ugovora, rekao je direktor fabrike Dobrosav Andrić.

„Prva grupa ljudi koja će biti zaštićena odlaskom na odmor su majke sa decom do 12 godina, ali bez presije, već one koje nemaju rešen problem čuvanja dece. Druga grupa su hronični bolesnici, a biće i ljudi koji bi valjalo da rade, ali razumeju da moramo da smanjimo broj i poštuju odluke“, kazao je Andrić.

10:48

Pijace u Beogradu radiće od 8 do 15 sati

Sve pijace koje se nalaze u sistemu JKP „Gradske pijace“ radiće svakodnevno od 8.00 do 15.00 časova, počev od 18. marta 2020. godine, preneo je Beoinfo.

JKP „Gradske pijace“ radiće po izmenjenom režimu sve dok je na teritoriji Srbije proglašeno vanredno stanje, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako se navodi, do izmena je došlo zbog novih, pooštrenih mera koje je Vlada Srbije uvela sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

10:39

Drugi smrtni slučaj u Albaniji

U Albaniji je zabeležen drugi smrtni slučaj od koronavirusa, objavila je Agencija Anadolija.

Prema navodima Ministarstva zdravlja Albanije, reč je o 66-godišnjaku koji je imao ozbiljne zdravstvene komplikacije, a koji je primljen na kliniku za zarazne bolesti nakon što mu je potvrđen koronavirus.

10:39

Kuzmanović o nastavi na daljinu: Uskočili smo u nešto, učimo životne lekcije

Nastava na daljinu je lošija varijanta klasične predavačke nastave, jer nema dvostrane komunikacije, ali je u ovom trenutku jedina moguća, kaže Dobrinka Kuzmanović sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Naglašava da ne treba u prvi plan stavljati savladavanje nastavnog sadržaja, već preporučuje roditeljima da „sačuvaju svoje i mentalno zdravlje dece“ i da „uče životne lekcije“.

10:27

U Hrvatskoj 81 zaražen, među njima osmoro lekara

U Hrvatskoj je potvrđeno 12 novoobolelih od koronavirusa, pa ih je u zemlji ukupno 81, od kojih je petoro ozdravilo, objavljeno je u Zagrebu.

Među zaraženima je ukupno osmoro lekara, od kojih su neki iz KBC Zagreb nedavno bili na skijanju u Austriji, što nisu prijavili, već su po povratku nastavili normalno da rade.

10:26

Episkop Joanikije u izolaciji 14 dana

Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve Joanikije od ponedeljka uveče je, prema nalogu Sanitarne inspekcije, u samoizolaciji 14 dana.

10:15

Koje mere je preduzeo Krizni štab u Nišu

Koordinator Štaba za vanredne situacije grada Niša, epidemiolog Žarko Ranković, rekao je za N1 da je do sinoć na Torlaku ukupno 14 pacijenata iz Niša testirano pozitivno na koronavirus.

Štab za vanredne situacije grada Niša naložio je zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kladionica, kockarnica, automat klubova, auto i buvlje pijace na području tog grada, zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Detaljnije u videu i u odvojenoj vesti.

10:02

U Šumadiji nema novih zaraženih, pod nadzorom 187 osoba

Na području Šumadije do jutros u 8.30 časova nema novih potvrđenih slučajeva COVID-19, dok se za tri uzorka očekuju rezultati sa Torlaka, rečeno je Beti u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

U Šumadiji su do sada potvrđena dva slučaja koronavirusa, kod starijeg muškarca iz Rekovca i 50-godišnjeg Aranđelovčanina.

Pod zdravstvenim nadzorom je oko 187 osoba iz Šumadije najveći broj osoba pod zdravstvenim nadzorom predstavljaju gastarbajteri.

9:54

NUNS: Ne podlezati glasinama

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je članove da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč u nedeljama kada su građanima preko potrebne pravovremene i tačne informacije o koronavirusu.

Udruženje je pozvalo članove i druge novinare i medijske profesionalce da pri izveštavanju budu maksimalno koncentrisani i ne podležu glasinama i neproverenim informacijama.

9:29

Nova četiri slučaja u Nišu

Na Kliniku za infektivne bolesti u Nišu tokom noći primljena su četiri pacijenta sa koronavirusom, tako da je sada ukupno osmoro pacijenata na bolničkom lečenju, a jedan od njih priključen je na aparat za disanje, saopštio je Klinički centar Niš.

Detaljnije ovde.

9:28

Stefanović o policijskom času, vojsci i policiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su policijski čas i druge mere uvedene zbog nediscipline jednog dela građana, kao i da ih ne bi ni bilo da su se svi pridržavali preporuka Vlade. Naveo je i da će policija stalno proveravati ljude kojima je određena izolacija. Detaljnije u vesti ovde.

9:13

U Vuhanu samo jedan slučaj zaraze koronavirusom, 12 ukupno u Kini

Vuhan, grad u Kini odakle je krenula pandemija koronavirusa, i danas je zabeležio samo jedan novi slučaj zaraze. Još 12 slučajeva zabeleženo je u čitavoj Kini. Svi su među ljudima koji su stigli iz inostranstva.

8:39

Još 11 zaraženih koronavirusom, ukupno 83 potvrđena slučaja

U Republici Srbiji je do 8 časova registrovano ukupno 83 potvrđenih slučajeva COVID 19. saopšteno je na sajtu covid19.rs. Od poslednjeg izveštaja, pa do jutros u 8 časova godine testirani su uzorci 47 osoba od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi koronavirus.

8:37

Policija privela migrante u Infektivnu kliniku na testiranje

Nekoliko migranata za koje se sumnja da imaju koronavirus privedeno je na testiranje u Infektivnu kliniku u utorak uveče, objavio je Rojters.

8:31

Izmena radnog vremena u poštama

Javno preduzeće „Pošta Srbije“ objavilo je na svom sajtu da će, počev od 17. marta, u poštama koje su do sada radile tokom celog dana, radno vreme biti od 10 do 17 časova radnim danima, a subotom od 10 do 14 časova.

Kako rade manje pošte, a kako one koje rade i nedeljom, pogledajte u odvojenoj vesti.

7:53

Prema poslednjim podacima, koronavirusom je zaraženo više od 198.300 ljudi u svetu. Broj smrtnih slučajeva usled širenja koronavirusa u svetu dostigao je 8.419, javio je Rojters.

7:44

Raste broj zaraženih u BiH, većina iz Banjaluke

U Bosni i Hercegovovini je zabeleženo sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno je u utorak kasno uveče. Ukupno je 34 osobe pozitivno je na COVID-19 u BiH.

Novozaraženi su četiri muškarca srednjih godina i jedan mlađi muškarac, kao i dve ženske osobe srednjih godina. Jedna osoba je iz Prnjavora, jedna iz Doboja, dok su ostali iz Banjaluke.

U periodu između 20h i pet ujutro, moći će da se kreću jedino oni sa radnom dozvolom. Za građane koji krše mere izolacije najavljene su stroge kazne, novčano do 150.000 dinara. 

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola obavlja se putem kanala i platformi RTS-a.

Zatvoreni su svi šalteri javne uprave u državi, a sudovi su redukovali svoj rad. U Beogradu je smanjen broj gradskog prevoza na subotnji režim rada, a predsednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost potpunog ukidanja gradskog i međugradskog prevoza u narednih nekoliko dana.

 • Ukupno 89 registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji
 • Na snazi vanredno stanje
 • Zabranjuje se kretanje svima između 20 h i 5 h
 • Zabranjuje se apsolutno kretanje starijima od 65 godina u gradu, i starijima od 70 na selu
 • Karantin i kazne za povratnike iz inostranstva koji ne poštuju mere samoizolacije, najavila premijerka
 • Zatvoreni svi šalteri javne uprave, sudovi redukovali rad
 • Nastava se odvija putem RTS-a
 • Zabranjen izvoz svih lekova iz Srbije
 • Ograničene cene životnih namirnica, proizvoda za zaštitu i dezinfekciju
 • Obavezna izolacija za sve koji dolaze iz inostranstva, kazna za kršenje do 150.000 dinara
 • Krivične prijave zbog nepoštovanja mera samoizolacije
 • EU zatvara spoljne granice
 • Novo radno vreme pošta
 • Do sada koronavirusom zaraženo oko 198.000 ljudi u svetu, više od 8.400 umrlo