Šuvakov: Učenje na daljinu treba da bude ozbiljnije od gledanja televizije

Vesti 17. mar 202018:11 > 18:12
Izvor: N1

Nastava na daljinu podrazumeva interakciju i neophodno je da bude dvosmerna, ocenio je nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov koji se nalazi u SAD. On je dodao da svakako jeste dobro što je Ministarstvo obrazovanja odmah pripremilo zamenu za nastavu pošto je obustavljen rad škola.

Šuvakov, koji se nalazi u Minesoti, rekao je da je visokoškolsko obrazovanje u SAD, zbog sprečavanja širenje epidemije, premešteno u sajber prostor, odnosno odvija se onlajn, što se i u svakodnevnim okolnostima inače primenjuje.

POVEZANE VESTI

 Kampusi su uglavnom izolovani od grada, i svaki kampus za sebe donosi odluke o tome kako se ponašati u ovakvim situacijama, dodao je.

Šuvakov je rekao i da i da su osnovci u Minesoti, gde on živi, dobili naloge za onlajn platformu.

Povodom mera koje je pokrenulo srpsko Ministarstvo obrazovanja, on je rekao da je jako važno, da imamo u vidu da nastava onlajn mora ići u oba smera.

„Nastava podrazumeva interakciju sa nastavnikom, a ne samo jednosmeran tok. Učenje na daljinu, podrazumeva nešto što mora biti ozbiljnije od gledanja televizije. Ovo što je ministar najavio jeste dobro i za pohvaliti što se sad snima i priprema, i bolje bi bilo i da to imamo i u normalnijm vremenima, ali ne sviđa mi se aluzija da će taj tv program biti zamena za nastavu na daljinu“, kazao je.

Nastava na daljinu, nastavio je, podrazumeva i fidbek.

„Pretpostavljam da će na tome raditi, ali ako se i ne bude radilo na tome, ne treba reći da je ovo zamena za nastavu. Ako sistem pravi aluziju da je sve u redu, to svakako nije u redu“, zaključio je Šuvakov.