Čanak: Šešelj ne sme izbeći pravdu u Srbiji

Vesti 06. maj 201510:30 > 10:33
Podeli:
Izvor: N1info

Bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, Vojislavu Šešelju se mora i u Srbiji suditi za zla koja je napravio u ovoj zemlji, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

“Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a sa njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva, za to moraju odgovarati. Bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu”, piše u saopštenju LSV-a.

Čanak je, kako je saopšteno, podsetio da je progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao potpuno vidljiv na današnji dan, pre 23 godine.

“Tog 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije – da se u Vojvodini sprema i sprovodi državna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva. Nakon Hrtkovaca, iseljavanje i progon su nastavljeni u više od 20 mesta u Sremu”, podsetio je Čanak u saopštenju.

Kako se navodi, LSV to ne može i neće zaboraviti, jer su to bili dani kada su “čuvali svoje komšije i njihove domove”.

“Nedopustivo je da za te strahote i progone niko nije odgovarao. Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve što je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji”, ocenio je Čanak.

On je pozvao tužilasšvo i sve nadležne organe da se taj proces pokrene i da se Šešelju onemogući da ovde “izbegne pravdu za svoja zlodela”.

“Suditi Šešelju pred sudom u Srbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima bila bi važna poruka najpre žrtvama i njihovim porodicama. Ujedno, to suđenje bi dalo značajan doprinos suočavanju s prošlošću i pomirenju u regionu”, piše u saopštenju.

Pre 23 godine u vojvođanskom selu Hrtkovci održan je miting Srpske radikalne stranke, na kojem je učestvovao Vojislav Šešelj, a koji se povezuje sa progonom Hrvata iz Srema. Tada je javno pročitan spisak sa imenima 17 meštana hrvatske nacionalnosti kojima je zaprećeno da se isele, a 20 porodica je nasilno izbačeno iz domova.