VOICE: Lekarska komora bez odgovora o postupku protiv doktora Nestorovića

Vesti 15. mar 202020:06 > 20:13
N1

Lekarska komora Srbije nije odgovorila na pitanja portala VOICE u vezi sa eventualnim postupkom protiv pulmologa Branimira Nestorovića zbog njegovih izjava u kojima je potcenjivao opasnost koronavirusa, navodi taj portal.

POVEZANE VESTI

VOICE je još u utorak poslao pitanja direktoru Komore Milanu Diniću, ali odgovore ni posle brojnih poziva, nije dobio. Nestorović je u svojim prvim obraćanjima javnosti koronavirus nazvao „najsmešnijim virusom“.

Bivši predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva i član Vrhovnog suda časti Lekarske komore Srbije Zoran Radovanović za VOICE je rekao da se postupci protiv lekara mogu voditi samo ukoliko neko protiv njih podnese prijavu, a ne po automatizmu, osim ako je u pitanju drastično kršenje pravila.

Dodao je da ne veruje da će Komora postupati u slučaju Nestorovića.

„Nije loše možda da se o tome razgovara. Ima osnova“, ocenio je Radovanović.

Nestorović je na prvoj konferenciji za novinare, dok još nije bilo zabeleženih slučajeva obolelih u Srbiji, rekao da je iznenađen što bi se „narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja uplašio najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji“.

On je tada ženama preporučio da idu u šoping u Italiju, jednu od zemalja koja je najviše pogođena koronavirusom, uz obrazloženje da ih „štiti estrogen“.

Direktorka Pravnog skenera Marina Mijatović kazala je za VOICE da je u Srbiji najsporniji baš takav pristup problemu, jer ako neki lekar ili osoba koja vodi javnu politiku u vezi sa zdravljem, ismeva situaciju i stanje koje je u celom svetu prikazano kao opasno, onda šalje poruku građanima da to nije opasno, što onda dovodi do toga da se građani ne ponašaju u skladu s preporukama stručnjaka.

„Dakle, ako je to smešno, a onda mi kažeš da treba da perem ruke ili da treba da se češće kupam, ja to neću shvatiti ozbiljno. To znači da neću prati ruke, neću slušati vaše savete, jer to je bezazleno i prosto nema potrebe da se brinemo i ‘neće na nas Srbe'“, kazala je Marina Mijatović.

Doktor Nestorović je ranije davao i izjave koje su roditelje obeshrabrivale u obaveznom vakcinisanju dece MMR vakcinom.