Belojević: Vanredno stanje neophodno, neutemeljeno da deca ne prenose virus

Vesti 13. mar 202018:12 > 18:18
N1

U Srbiji je neophodno uvesti vanredno stanje kako bi se na vreme reagovalo na širenje koronavirusa, a odluka da se ne obustavi nastava je pogrešna jer – tvrdnja da deca ne prenose virus nije naučno utemeljena, istakao je u Danu uživo Goran Belojević sa Medicinskog fakulteta.

Govoreći o odluci vlade da se za sada ne obustavlja pohađanje nastave u školama i na fakultetima, Belojević je rekao da podaci iz Kine govore da deca oboljevaju od koronavirusa, neka su i u teškim stanjima, iako jeste tačno da su smrtni slučajevi kod dece mnogo ređi.

„Odmah obustaviti nastavu“, kazao je on.

POVEZANE VESTI

 Belojević je ocenio da se tim ljudi koji savetuje predsednika Srbije koristi logikom „poznatog događaja“ kao da se radi o gripu, ali da ovaj virus – to nije.

„Ovo je neobičan epidemiološki događaj i primenjuju se radikalne mere, jer vreme curi i nema odlaganja“, naglasio je.

Ne možete se igrati zdravljem dece, zato što je procenat obolele dece nizak, rekao je i dodao da je bolje uraditi i ono što je naizgled nepotrebno, samo da bi se isključilo ono što je najgore.

„Čuo sam premijerku da je rekla da je to mišljenje struke, ali to nije mišljenje struke, već grupe koja savetuje predsednika“, dodao je.

Neutemeljena je priča da deca ne mogu da prenesu zarazu, nema logike u tome, virus je virus i prenosi se da živog na živo biće, kazao je on i upitao „u čemu je razlika između deteta i čoveka“.

„Ne moze se lelujati u ovakvoj situaciji. Treba doneti radikalne mere mnogo više nego što izgleda da je neophodno, moramo da donosimo mere da se otkloni mogućnost da se Srbija dovede u tešku situaciju“, pojasnio je.

Uvođenje vanrednog stanja je neophodno, istakao je, kako bi se ograničilo kretanje ljudi, zatvorile granice.

„Nema ulaska u zemlju, a državljani Srbije koji uđu moraju da idu u samoizolaciju, u svojoj kući i tu borave sa svima, a onda su svi u karantinu. Morate biti disciplinovani, a Srbi su nedisciplinovani“, kazao je.

Ovo je virus o kome se vrlo malo zna, i u hodu se odgovara na pitanja. „Vrlo malo znate o neprijatelju i ponašate se kao da je najgori mogući neprijatelj“, kaže gost Dana uživo.

Prema njegovim rečima, vreme curi i biće sve teže i teže, kao i u Italiji, gde je „vreme iscurelo, i virus sad ne može“ da se zauzda.

Belojević smatra da zvaničan broj zaraženih u Srbiji od 31 osobe nije uopšte broj zaraženih nego broj otkrivenih slučajeva.

„Broj zaraženih mi ne znamo. Nikada nećemo znati broj zaraženih, to je problem u svakoj emidemiji, zaraženi seju viruse. Iskustva iz Kine pokazuju da jedan zaraženi zarazi još 4,8 ljudi. U španskoj groznici taj broj je bio dva. Pa čak i ako je sada dva – prognoze su jako mračne, i ono što je rekla Angela Merkel je blizu predviđanja“, smatra on.

O virusu se, kako kaže, saznaje u hodu, ne zna se tačno ni na koje se sve načine prenosi i o njemu vrlo malo znamo.

Belojević je istakao da treba pratiti iskustva Kineza, da treba graditi montažne objekte za lečenje zaraženih.

„Ne može to da bude po Kliničkom centru, lekari moraju da budu u skafanderima. U Kini su pravili nove bonice, jer morate da ispraznite zgradu da biste unosili druge pacijente. Ne možete da zarazite ostale. Moraju biti prazne zgrade, samo za to i tamo se smeštaju samo oni koji su neposredno životno ugroženi. Italija nema dovoljno respratora, oni moraju da rade trijažu i na respiratore stavljaju mlađe pacijente jer oni mogu da prežive – to je princip koji se primenjuje u katastrofi“.

Dodao je da je i zabrana letova između SAD i Evrope, koju je uveo predsednik Donald Tramp, uvedena je na savet stručnjaka u toj zemlji.

Upitan kada se može očekivati kraj epidemije, on je podsetio da je Tramp rekao da „nema ništa od Olimijskih igara u julu“.

„On to ne govori jer ne voli Japance, već zato što su mu to rekli iz američkog Centra za prevenciju bolesti. I iz SZO su rekli – angažujte sve resurse, nema priče o sportu, turizmu, politici, sada se treba baviti samo epidemijom, a to se može samo ako se uvede vanredno stanje“, zaključio je on.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.